5676. Különleges, de nem elérhetetlen: érdekességek a szarvasgombáról
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
Nem feltétlen a fűrész az egyetlen megoldás.
A mindennapok rendkívül fárasztóak tudnak lenni. Eljárunk dolgozni, majd hazamegyünk, ahol a szokásos teendők várnak ránk. Hétvégén kicsit nagyobb szabadságunk van azt tenni, amit szeretnénk, de azért akkor sem feledkezhetünk meg a feladatainkról. Úgy, mint a főzés, mosás, takarítás. Sokan azt gondolják, hogy évente legalább 3-4 alkalommal el kell hagyniuk a megszokott környezetüket, hogy ki tudjanak lépni ebből a mókuskerékből. Ez azonban messze áll a valóságtól, hiszen csak egy utazás is elég a jobb közérzet eléréséhez.
Időről-időre megtörténik, hogy valamelyik kedves barátunk, ismerősünk, rokonunk új lakásba költözik. Bárhogy is legyen, a lakásavatás természetesen nem maradhat el. Ilyenkor az ismerőseinkkel megünnepeljük az új élet kezdetét, egy új lakás ugyanis mindig sok változást hoz az ember életébe. A kérdés már csak az, hogy mi legyen az ajándék? A hagyomány és az illem is úgy diktálja, hogy a bulira nem érkezünk üres kézzel. Mielőtt végeláthatatlan dilemmába esnénk, hogy mi legyen a tökéletes meglepetés, először is azt érdemes tisztázni, hogy milyen egy jó lakásavató ajándék?
A kert egy olyan hely, amelyet számtalan különböző tevékenységre használunk. A zöldség-, gyümölcs- és dísznövénytermesztéstől kezdve a sportoláson át a pihenésig, sőt a wellnessig. Csak a megfelelő felszerelésre van szükség és máris kellemes nyaralóhelyet varázsolhatunk a kertből.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.