5726. Támad a cseresznyelégy!
A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két cseresznyelégy faj.
A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két cseresznyelégy faj.
A kullancsok a nedves, sötét helyeken várják, hogy mikor kapaszkodhatnak rá az áldozataikra. Ha azt szeretnénk, hogy a kertünkben kevesebb legyen, érdemes néhány tippet megfogadni! Házi praktikák kullancs ellen.
Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa megálmodott egy helyet, ahol a látogatók különleges környezetben sétálhatnak a gyógynövények között. Édesapja régi gyógynövénykertjének hagyományit megtartó, ám a mai kor kényelmét teljesen kiszolgáló, hársfalevelet mintázó, új látogatóközpontban több mint 150 féle gyógynövényt ismerhetnek meg az érdeklődők.
Szinte minden projekt esetében elhangzik a kérdés, hogy a cég milyen marketingstratégiát alkalmazzon, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kommunikációja. Azonban egy kampány esetében nem csak egyetlen stratégiáról van szó, hanem ennél sokkal többről. A marketingkommunikációs eszközök egységes, mindent átfogó csatasorba rendezéséről, melyből az ügyfél és a reklámhadjárata kerül ki győztesen. Az elmúlt egy-két évben rohamszerű tempóban változnak a kommunikációs útvonalak, amelyek mentén el lehet jutni a fogyasztókhoz. Ha egy cég idejétmúlt marketingeszközöket alkalmaz, hamar látni fogja a kárát.
Nagyon sok élelmiszerinnovációról hallani manapság, ezek nagy része fenntarthatósági, etikai vagy egészségügyi megfontolások miatt jön létre, persze az üzleti érdekek sem elhanyagolhatók. Elsősorban a tejtermék- és húshelyettesítő készítményekről van szó, amivel párhuzamosan nagy divatja van a vegán és vegetáriánus étrendeknek is. De vajon pusztán az, hogy egy élelmiszer növényi alapanyagokból áll, garancia arra is, hogy egészségesebb? Érdemes alaposan átnézni, hogy miből készülnek ezek az új élelmiszerek és hogyan érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt és főleg ízt.
Tisztelt Szabó Dávid! A fényképek alapján a paprika palántán a pszeudomonászos betegség látszik. A betegség alacsony és csapadékos időben alakul ki, valamint növényi maradványok, és a fertőzött talaj a fő forrása a megbetegedésnek. Védekezni hatékonyan a rézszulfát (Bordói lé), és a rézoxiklorid, (Astra Rézoxiklorid) hatóanyagú készítmények permetezésével lehet. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Viktória! Valószínüleg egy gomba betegség. A fitoftóra az egyik lehetséges ok. http://www.edenkert.hu/novenydoktor/gyumolcsok-es-zoldsegek/fitoflora-rothadas-kezelese-kabakosok/3409/
Fajta Típus Tenyészidő (nap) Lomb A gumó Pudvásodási hajlam héjszíne alakja nagysága Húsvéti rózsa nyári 50–70 nagy rózsaszín lefelé keskenyedő nagy nincs Jánosnapi nyári 50–70 nagy barnássárga répa nagy nincs Mivel nem ismerjük a körülményeket, így csak általánosságban tudunk válaszolni az igényeikkel kapcsolatosan Fényigényes, az árnyékot nem tűri. Hosszúnappalos, magszárat csak 12 óránál hosszabb megvilágítás esetén hoz. A megvilágítás időtartamának csökkenése a magszárképződéshez szükséges idő megnyúlásához, a rövid megvilágítás (12 óránál rövidebb) pedig a generatív szervek képzésének elmaradásához vezet.Az erősebb fény és a hosszabb megvilágítás a fogyasztható rész (gumó) kifejlődéséhez is szükséges. Sűrű állományban, gyenge fényben és rövid megvilágítás esetén a levél megnyúlik, a lombozat gyorsabban nő, a gumó növekedése pedig visszamarad, lassú lesz.Hőigénye kicsi. Optimuma 13±7 °C. Hidegtűrő zöldségnövény. Csírázáskor a minimális hőmérséklet 0–+2 °C, az optimum pedig 20 °C. Kelés után, szikleveles állapotban 5–6 °C-os hőmérsékleten fejlődik a leggyorsabban. Később (2–4 leveles korban) a gumó képződésének kezdetéig 12–13 °C hőmérséklet a legkedvezőbb a számára.A gumó növekedése idején hőmérsékleti igénye a napszak és a borultság függvénye. Nappal és teljes fényben 18–20 °C-ot, éjjel és borult időben pedig 6–8 °C-ot kíván.A hideget viszonylag jól tűri. A csíranövény mínusz 3 °C, a kifejlett növény mínusz 6 °C hideget is elvisel károsodás nélkül.A nyári és őszi–téli típusok hőigénye valamivel nagyobb, mint a hónapos reteké.Vízigénye nagy és ez a fejlődés során változik. A csírázáshoz sok vízre van szüksége. Kelés után, a gumóképződésig viszonylag kisebb, később nagyobb a vízigénye. Optimális növekedéséhez a talaj 60–75%-os víztelítettsége a megfelelő. A telítettség 60% alá nem csökkenhet, és a túl sok víz is káros, bár kevesebb gondot okoz.Tápanyagigénye közepes. Ez a makro- és a mikroelemekre egyaránt vonatkozik. Rövid tenyészideje alatt – a tápanyagigényes zöldségnövényekhez viszonyítva – közepes mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot von ki a talajból.Fajlagos tápanyagigénye nitrogénből 3 kg/t, foszforból 3,1 kg/t, káliumból 6 kg/t.A nitrogénre különösen érzékeny, ebből a kevés és a sok is ártalmas. Minimális mennyiség esetén csökken a lomb és a gumó növekedése, hamarabb pudvásodik és csípősebb lesz. Túladagolás esetén pedig gyorsan nő a lomb és a gumó is, aminek következtében fölreped.
Üdvözlöm! Van rá esély, hogy túlélje. Ha túlélte a telet és kihajt, nem lesz gond! A sebet végig be kell lenni a gazdaboltokban kapható faseb kezelő géllel!
Tisztelt Kertbarát! A kápia paprikán a képen a pszeudomonászos betegség látható. Csapadékos időben alakulhat ki. Védekezés rézszulfát (Bordói lé) és rézoxiklorid (Astra Rézoxoklorid) hatóanyagú szerekkel lehet. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu