5996. Bougainvillea (murvafürt) teleltetése: ezekre kell figyelni
A bugainvilleát (murvafürt) is teleltetni kell, azonban ahhoz, hogy sikerrel járjunk, néhány apróságra oda kell figyelnünk.
A bugainvilleát (murvafürt) is teleltetni kell, azonban ahhoz, hogy sikerrel járjunk, néhány apróságra oda kell figyelnünk.
Valamiért sokan azt hiszik, hogy a facsemetéket, gyümölcsfákat tavasszal ideális elültetni, pedig épp ellenkezőleg: még a fagyok beállta előtt, ősszel van itt az ideje.
A füstölt fűszerpaprika a magyar konyha csimborasszója. Fűszervilágunkat a só, bors, pirospaprika pillére tartja, de ha a sima fűszerpaprikát füstöltre cseréled, a végeredmény magyar népmesébe illő lesz. A füstölt ízzel ugyanis megadod az ételnek a fűszerpaprika tüzességét, de mellécsempészed a szabad tűzön készült étkek füstösségét is.
Kifejezetten fontos a kiegyensúlyozott, egészséges életmód, de ha csak egy röpke időre is szállunk ki a mókuskerékből, és töltünk el Karintiában egy kis időt egy wellness-szállodában, már rengeteget tettünk egészségünkért.
Felelős állattartóként fontos kedvencünk egészségére is mindig gondolni. Az, hogy állatunk mentálisan és fizikálisan is jól érezze magát, sokban múlik azon, hogy mi hogyan gondoskodunk róla. Bármelyik állat is került hozzánk közelebb, a gazdájaként természetes, hogy a legjobb dolgokkal szeretnénk ellátni őt, így van ez a lótulajdonosok esetében is.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.