6141. Virágfertőző monília: akár az egész termést elviheti, így védekezhetünk ellene!
Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését.
Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését.
A tavaszi időszak beköszöntével a kertben végzett különféle munkálatok is kezdetüket vehetik. Ilyenkor érdemes megragadni az esélyt arra, hogy még időben megtörténjen a térkő célirányos lerakása. Amennyiben ez sikerül, akkor a nyári hónapokban már bőven ki lehet használni ennek az előnyeit. A kisebb-nagyobb gyepfelületeket stílusában egyedi módon megtörő vagy az átjáró járdák többféle formában készülhetnek el, amikhez sokféle alapanyag áll rendelkezésre. Az egyértelműen vonzó küllem mellett, ugyanakkor a tartósság is kiemelt jelentőséggel rendelkezik, amit megéri előtérbe helyezni a készítés alkalmával, valamint a termékek beszerzése során.
Pótolhatatlan kincs van a birtokunkban, ha az otthonunkhoz tartozik egy talpalatnyi zöldterület is. Frissen nyírt gyep, tökéletesre metszett sövény, gyönyörű virágágyás, angolos miliő. Sokaknak ez ugrik be elsőre, pedig a kert ennél jóval több: élőhely, menedék, élelmet adó föld, egy varázslatos világ, ahol növények, állatok és emberek elférnek egymás mellett.
A 2022-es év kihívásai már a tél végével, tavasz beköszöntével megkezdődtek, hiszen rettentően csapadékhiányos ez az időszak. A talaj vízkészletei megcsappantak, szárazság, mi több gyakorlatilag aszály van.
Az étkezésünk sok szempontból meghatározza az általános közérzetünket. Elég a legegyszerűbb oldalát nézni: ha éhesek vagyunk, akkor sokkal rosszabb a kedvünk is. Azonban sokkal mélyebb okok miatt (is) fontos, hogy mit eszünk napi szinten, főként, hogy ma már ezernyi diéta kering a köztudatban. Már az a ritka, ha egy társaságban vagy egy családban mindenki eszik minden típusú ételt. Viszont bármilyen táplálkozási elvet is követünk az az egy biztos, hogy zöldségeket fogyasztanunk kell. Ellenkező esetben nagyon lecsökken a vitaminbevitel és a táplálkozásunk is egyhangúvá válhat.
Sajnos kép alapján szinte lehetetlenség megállapítani a hamisciprusok fajtáját, de a faiskolában elvileg meg kell tudniuk mondani, (ha nem is az összes eladónak) hogy melyik fajtát tartanak.
1-2 sárguló levél szerencsére még nem nagy gond, s mivel a cserép mohásodik valószínű, hogy ez a túlzott locsolás következménye. Öntözni inkább a cserép alá tett tálcába ajánlom, úgy, hogy ne álljon hosszan vízben a cserép. Tehát ha kb. fél óra alatt nem szívja fel a vizet, azt ki kell önteni, mivel a növény gyökerei berohadhatnak. Tél közeledtével csökkenthető a locsolás mennyisége és gyakorisága is.
Amikor kellően megszínesedett, ezeket a dísztököket le lehet szedni. Száraz meleg szobában pár hónap alatt kiszáradnak. Ha esetleg romlásnak indulnak, a következő évben - magjait megmentve- újra vethető és szüretelhető a változatos töktermés. <p>Nádat télire érdemes még meghagyni, s csak az erős fagyok elmúltával levágni.<p> A margaréta és a levendula fagytűrő növény, ha cserépben vannak, csak attól kell megvédeni őket, hogy cserepük teljesen át ne fagyjon, az extrém hideg téli hetekben. (vagy földbe kell ásni vagy betakarni szövettel stb.)
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű - főleg az eéső néhány évben - széles koronájú, hatalmas fa, viszont fiatal korában elég fagyérzékeny, ezért ősszel nem javaslom a visszametszését, inkább kora tavasszal. Virágai lombfakadás előtt nyílnak április-májusban, ősszel pedig termése díszít.