6816. Rozmaring tavaszi metszése: ezekre jó, ha figyelsz
Tavasszal a rozmaringot is érdemes megmetszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy szépen bokrosodjon.
Tavasszal a rozmaringot is érdemes megmetszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy szépen bokrosodjon.
Évezredek óta tölti el örömmel az embert az évszakok váltakozása. Kit ne lelkesítenének a fagyos napok után kipattanó rügyek, hogy lehetne közömbösen fogadni a strandidő megérkezését vagy az ezer színben pompázó őszt? És lehet-e elfogultság nélkül nézni egy decemberi estén, amikor lámpafényben táncolni kezdenek az első hópelyhek?
Hogyan állítsunk össze növénytársulásokat? Hogyan ússzuk meg a talajmegmunkálást és egyáltalán hogyan tervezzünk permakultúrás kertet? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre válaszol többek között Catherine Delvaux: Permakultúra hónapról hónapra című könyve, ami Gingko Kiadó gondozásában jelent meg.
A következő napokban éjszaka fagyhat. Mutatjuk, mit érdemes tenni, ha most virágoznak a gyümölcsfáitok.
Különleges programba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a zöldség- és gyümölcsellátás. Ehhez pedig naprakész tudással rendelkező szakemberekre és aktív termelő kertészekre van szükség. A termelői tagság fiatalítása érdekében hosszú távú mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával. A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudást kapnak, ha pedig elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is jelentős segítséget biztosít a DélKerTÉSZ. Emellett a kísérleti kertben a termelési módszereket, jövedelmezőséget, hatékonyságot javító kísérleteket is végeznek.
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.