6816. Rozmaring tavaszi metszése: ezekre jó, ha figyelsz
Tavasszal a rozmaringot is érdemes megmetszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy szépen bokrosodjon.
Tavasszal a rozmaringot is érdemes megmetszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy szépen bokrosodjon.
Évezredek óta tölti el örömmel az embert az évszakok váltakozása. Kit ne lelkesítenének a fagyos napok után kipattanó rügyek, hogy lehetne közömbösen fogadni a strandidő megérkezését vagy az ezer színben pompázó őszt? És lehet-e elfogultság nélkül nézni egy decemberi estén, amikor lámpafényben táncolni kezdenek az első hópelyhek?
Hogyan állítsunk össze növénytársulásokat? Hogyan ússzuk meg a talajmegmunkálást és egyáltalán hogyan tervezzünk permakultúrás kertet? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre válaszol többek között Catherine Delvaux: Permakultúra hónapról hónapra című könyve, ami Gingko Kiadó gondozásában jelent meg.
A következő napokban éjszaka fagyhat. Mutatjuk, mit érdemes tenni, ha most virágoznak a gyümölcsfáitok.
Különleges programba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a zöldség- és gyümölcsellátás. Ehhez pedig naprakész tudással rendelkező szakemberekre és aktív termelő kertészekre van szükség. A termelői tagság fiatalítása érdekében hosszú távú mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával. A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudást kapnak, ha pedig elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is jelentős segítséget biztosít a DélKerTÉSZ. Emellett a kísérleti kertben a termelési módszereket, jövedelmezőséget, hatékonyságot javító kísérleteket is végeznek.
Több minden is okozhatja a virág leveleinek az elsárgulását. Sok esetben ez a sárgulás akkor következik be, ha a virág földje túl meszes. Ilyen esetben ajánlott lágyított (akár ecetes) vízzel megöntözni a növényt.
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Volt már rá példa, hogy többször termett. Ha elhullott a termése, akkor a környezettel lehet gond. Lehet, hogy kell neki egy nagyobb dézsa, vagy virágtartó. Válasszon neki egy déli fekvésű napos, meleg helyet a kertben, vagy teraszon. A lényeg, hogy rendszeresen öntözze a növényt, soha ne hagyja kiszáradni a földjét, de vigyázni kell, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozza speciális mediterrán tápoldattal!
Habár pontosabb diagnózist lehetne felállítani, ha láthatnánk is a növényt, de azért a levelek sárgulása általában ugyanazokat az okokat jelenti. Sok esetben a levelek sárgulása a túllocsolás következménye, viszont a leander (Nerium oleander) kimondottan vízigényes növény, ezért virágzása alatt nem okozhat problémát, ha tálkája többször is vízben áll. Időszakos vízhiány tápanyaghiánnyal kiegészítve viszont lehet okozója az alsó levelek elvesztésének. Nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk. Július-augusztusban fejdugványról könnyen meggyökeresedik. Érdemes elolvasni még a mellékelt cikket is!
A sóérzékenység miatt is talán a gyakoribb, de kisebb adagú fejtrágyázás a javasolt. A kis adagokban való fejtrágyázás biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma és a növény tápanyagellátása egyenletes maradjon.