7336. Az optikai technológia szerepe az azonosításban: vonalkód olvasók útmutatója
Gondolkodott már azon, hogy a mindennapokban milyen gyakran találkozunk vonalkódokkal és azok leolvasására szolgáló eszközökkel?
Gondolkodott már azon, hogy a mindennapokban milyen gyakran találkozunk vonalkódokkal és azok leolvasására szolgáló eszközökkel?
Ahogy egyre több szó esik a környezeti válságokról, a műanyagszennyezésről, a túltermelésről vagy a klímaváltozásról, sokan megpróbálnak felelős döntéseket hozni. Így például szelektíven kezdik gyűjteni a szemetet, vászonszatyrot használnak, spórolnak a vízzel, odafigyelnek arra, mit fogyasztanak.
Képzeld el, hogy reggel belépsz a konyhába, és a mosogatód csillogó tisztasággal fogad. De vajon mi a kulcs ehhez az állapothoz? Bizony sokan megtapasztalják, hogy a mosogatás nem tartozik a kedvenc házimunkák közé. Viszont néhány apró trükkel, például a megfelelő mosogatószer vagy tisztítószer kiválasztásával jelentősen megkönnyítheted a konyhai feladatokat.
A cukkini (Cucurbita pepo) a nyár egyik kedvelt zöldsége, hiszen termése frissen fogyasztva vagy sütve is kiváló. Előfordul azonban, hogy a növény csak hím ivarú virágokat nevel, termés pedig nem fejlődik rajta. Elmondjuk, mi állhat a háttérben.
A kertészkedők egyik legnagyobb bosszúsága nyáron a gombabetegségekkel küzdő gyep. A meleg, párás éjszakák, a túlöntözés, és a kötött, tömörödött talaj ideális feltételeket teremt a különböző gombafertőzéseknek.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.