7341. Zöld rulett: Érdemes-e a „divatos” kertészeti trendekre?
Bevezetés
Bevezetés
Amikor egyszerre kell megfelelnünk a munkában és a magánéletben is, egy idő után már nem csak a testünk, hanem a lelkünk is elfárad. Ennek köszönhetően reggel nehezebben kelünk, napközben lankad a figyelmünk, este pedig már tényleg semmihez sem marad erőnk. Könnyen beláthatjuk, hogy ez hosszú távon nem maradhat így, a jó hír azonban az, hogy néhány apró, de hatásos módszer segítségével kiszabadulhatunk az ördögi körből – ismerjük meg őket.
Létezik portré-, sport-, családi, baba-, rendezvény- és esküvői fotózás is ー hogy csak néhány területét érintsük ennek a kreatív és különleges szakmának. Sokan azt hiszik, hogy az, aki fotózással foglalkozik, minden részterületét kiválóan műveli. Pedig a szakemberek specializálódnak valamilyen irányba.
Miért kell a paradicsomot kacsolni? Mit nem szabad lemetszeni és egyáltalán nyáron milyen gyakran kell öntözni? Összegyűjtöttünk mindent, hogy mire kell figyelni.
A metszés a kertészkedés egyik legfontosabb, mégis gyakran félreértett művészete. Sokan úgy gondolják, hogy a metszés kizárólag a kora tavaszi, rügyfakadás előtti vagy a késő őszi, nyugalmi időszakra korlátozódik. Valójában azonban a nyári metszés, vagy más néven zöldmetszés, számos növénycsoport esetében nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott is. A megfelelő időben és technikával végzett nyári visszavágás serkentheti a másodvirágzást, javíthatja a terméshozamot és a termés minőségét, kordában tarthatja a túlzott növekedést, valamint elősegítheti a növény szellősebb, egészségesebb lombozatának kialakulását. A siker kulcsa annak ismerete, hogy mely növények profitálnak ebből a beavatkozásból, és melyek azok, amelyeket ilyenkor nem szabad zavarni.
Az 1. képen Clusia rosea: Télen legalább 16-18 °C-os hőmérsékletet biztosítunk számára. Nyáron huzatmentes, de jól szellőző helyen 21 °C feletti hőmérsékletet igényel. Nyáron, a növekedési időszakban, részleges árnyékban tartsuk növényünket. Természetes élőhelyén a közvetlen, erős, tűző napfénytől megvédi az erdő. Ha túl erős napfény éri, levelei megperzselődhetnek. Télen elviseli a közvetlen, de gyenge napfényt. A cserépben tartott növényt alaposan öntözzük, majd hagyjuk a talajt majdnem kiszáradni a következő alapos öntözés előtt. Az aktív növekedés időszakában havonta tápoldatozzuk közepes töménységű táppal. A 2. képen coleust látok, ha a levelein apró szőröcskék is vannak, akkor biztosan az. A magyar nevén díszcsalán. A vízigénye magas, ezért ne hagyjuk földjét kiszáradni, cserepét tegyük minél naposabb helyre. Nyáron érdemes a hajtáscsúcsokat folyamatosan visszavágni, így tömör dús bokros növényt kapunk. A 3. a Selaginella apoda - Csipkeharaszt. Mérsékelten adjunk neki vizet, és permetezzük is kicsit, szereti kellemes meleg helyet és a világos helyet, de a tűző napot nem bírja.
Tökéletesek a megfejtések! Gondolom, így a gondozásukat is ismeri. Sok örömet kívánok a virágokban és a virágokhoz!
Ismét sikeres volt a virágok kilétének megállapítása!:) Sok sikert a szépségekhez!
A májusi hajtásválogatás (10 cm-es hajtáshosszúságnál) a vezérek konkurens hajtásainak eltávolításából áll. A második zöldmetszés időpontja július eleje, a rügyfakadástól számított 90. nap körül. Ilyenkor adódik a csúcs- és oldalnövekedés szabályozásának legjobb lehetősége. Ha a sudár vezérhajtása lényegesen meghaladja (legalább 30%-kal) az oldalvezérhajtásokét, egy alsóbb, az uralkodó szélirányban álló, másodrendű hajtásra metsszük vissza. Amennyiben az oldalvezérhajtások hosszabbak, kifelé álló másodrendű hajtásra metszünk vissza. Ezzel egyben a vázkarok megfelelő szögét is szabályozzuk, vízszintes irányba térítjük. A július elején végzett zöldmetszés során az egyensúly-szabályozás mellett a központi sudáron és vázkarokon a későbbi termőrészek alapjait is képezzük. Ez a sudár- és vázkarvezérvesszőkön képződött, néhány megfelelő helyzetű másodrendű hajtás meghagyásából áll. A vázkarokon csak oldalirányban, halbordaszerűen hagyunk meg másodrendű hajtásokat.
A nevezett hagyma tavasszal van kereskedelmi forgalomban( www.tulipanvilag.hu oldalon is utána nézhet ennek), a vásárolt hagyma valószínűleg már életképtelen volt a vásárlás pillanatában is(ahhoz hasonló mint tulipánt venni nyáron a Holland virágpiacon)