7341. Zöld rulett: Érdemes-e a „divatos” kertészeti trendekre?
Bevezetés
Bevezetés
Amikor egyszerre kell megfelelnünk a munkában és a magánéletben is, egy idő után már nem csak a testünk, hanem a lelkünk is elfárad. Ennek köszönhetően reggel nehezebben kelünk, napközben lankad a figyelmünk, este pedig már tényleg semmihez sem marad erőnk. Könnyen beláthatjuk, hogy ez hosszú távon nem maradhat így, a jó hír azonban az, hogy néhány apró, de hatásos módszer segítségével kiszabadulhatunk az ördögi körből – ismerjük meg őket.
Létezik portré-, sport-, családi, baba-, rendezvény- és esküvői fotózás is ー hogy csak néhány területét érintsük ennek a kreatív és különleges szakmának. Sokan azt hiszik, hogy az, aki fotózással foglalkozik, minden részterületét kiválóan műveli. Pedig a szakemberek specializálódnak valamilyen irányba.
Miért kell a paradicsomot kacsolni? Mit nem szabad lemetszeni és egyáltalán nyáron milyen gyakran kell öntözni? Összegyűjtöttünk mindent, hogy mire kell figyelni.
A metszés a kertészkedés egyik legfontosabb, mégis gyakran félreértett művészete. Sokan úgy gondolják, hogy a metszés kizárólag a kora tavaszi, rügyfakadás előtti vagy a késő őszi, nyugalmi időszakra korlátozódik. Valójában azonban a nyári metszés, vagy más néven zöldmetszés, számos növénycsoport esetében nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott is. A megfelelő időben és technikával végzett nyári visszavágás serkentheti a másodvirágzást, javíthatja a terméshozamot és a termés minőségét, kordában tarthatja a túlzott növekedést, valamint elősegítheti a növény szellősebb, egészségesebb lombozatának kialakulását. A siker kulcsa annak ismerete, hogy mely növények profitálnak ebből a beavatkozásból, és melyek azok, amelyeket ilyenkor nem szabad zavarni.
Kedves Érdeklődő, MIvel 30 éves fenyőkről van szó és csak most jött elő a betegség, akkor bizonyára nem a rossz talaj vagy az elégtelen ásványi anyag utánpótlásról van szó. Sajnos elég távoli a kép, így kétféle betegség is szóba jöhet: Lucfenyő tűkarc gombaGazdanövények: lucfenyő, ezüstfenyő és egyéb fenyők.Tünet leírása: az idősebb tűlevelek sárgulnak, barnulnak, majd lehullanak.Kórokozó: mikroszkopikus gomba. A fertőzés kialakulásának kedvez a sűrű és nedves körülmény és a fák legyengült (tápanyaghiányos) állapota.Hatása a növényre: tűlevélhullás, csökkenő hajtás kialakulás. Ez a korona ritkulását eredményezi.Védelem: permetezéssel és tápanyag utánpótlással. Fenyő rozsdaGazdanövények: fenyő félék.Tünet leírása: nyár folyamán sárga csíkok jelennek meg a tűleveleken.Kórokozó: rozsdagomba.Hatása a növényre: a tűlevelek sárgulása, növekedéslassulás. A fiatal növények többszöri fertőzés estén kipusztulhatnak.Védelem: gombaölő szerekkel permetezés.
Kedves Francesco! Nem nagyon szoktak itthon golgotavirágot magról szaporítani, itthon én még csak bujtásról és dugványozásról hallottam. Egyes golgotafajok termése éretten fogyasztható gyümölcs. Csak teljes szineződés után fogyasztható. Szobahőmérsékleten is sokáig eltartható. A gyümölcsök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek ezen kívül foszfort, kálciumot, és vasat is tartalmaznak. Sajnos nem tudom, hogy az Öné milyen fajtájú, így inkább nem javaslom a fogyasztását.
KEdves József, A levélkék végének elhalása általában valamilyen tápanyaghiány következménye. Szélsőséges esetben a cinkhiány okoz a fiatal leveleknél elhalást, de a fénykép alapján itt sokkal inkább tartástechnológiai probléma van, mint hiánybetegség. Egy átlagos lakásban a téli időszakban nem áll a növény rendelkezésére annyi fény, hogy egészséges leveleket fejlesszen. A fényhiánytól megnyúlt levelek sokszor erőtlenek, és télen a fűtött szobában tartott növény sokkal érzékenyebben reagál hideg öntözővízre vagy a huzatra is. A leírt folyamatot visszafordítani nem nagyon lehet, viszont a jövőben megelőzni igen: a Cycas télen legyen hűvös és világos helyiségben, így a növény csak a tavasz végén ill. nyáron fejleszt új leveleket, amikor a növény már a szabadban, vagy legalábbis kellően világos helyen tartható.
A tuják pikkelyleveleinek barnulása gyakori. A tuják sekélyen gyökeresedő, vízigényes növények, ezért folyamatosan öntözni kell őket (de azért nem naponta). A kiszáradás jelei a kezdetben sárguló, majd barnára váltó levelek, amik először a csúcsi részen jönnek, majd fokozatosan az alsóbb részeken a növény külsejétől befelé haladva. Télen a napégés és a fagy is okozhat barnulást. Napégés csak a növény déli oldalán mutatkozik, ahol az ágvégek barnulnak. Gyakran a nem megfelelően kijuttatott, vagy nagy adagban adott gyomirtó szerek is okozhatnak barnulást a tujákon. Ha atka, gomba, vagy tetű lenne, akkor a friss hajtásoktól kezdve, befelé barnulnának a levelek. Tápoldatot javasolok első körben, és rendszeres locsolást. Ha a földje jó és elegendő vizet kap, magához fog térni. A beteg részek könnyen lepotyognak, érdemes lerázni és eltüzelni azokat, mielőtt fertőzési forrássá válnának. A legkíméletesebb eljárás a kézi leszedés, de több növénynél ez sok időt igényel, ezért cirokseprűvel óvatosan az ágak közé hatolva gyorsítható a munka. Kíméletes és a gyors módszer a nagy erejű vízsugárral való eltávolítás, amely során lehetőleg lefelé irányuló szögben kimosathatók a könnyen leváló, elpusztult részek. Persze ez nem mindenütt lehetséges. Furcsa, mert nem szoktunk hozzá; a tujákat is permetezni kell. Júliustól októberig kéthetente permetezni kell a tujákat kaptán, mankoceb, kresoxim-metil, miklobutanil vagy tribázikus rézszulfát hatóanyagú szerekkel. Az áruházakban tudnak felvilágosítást adni, h pontosan mely szerek tartalmazzák ezeket az anyagokat.
A virágboltban kapható azáleákat gyakran "eldobhatós" virágnak veszik, amely az elnyílás után hamar tönkremegy. Azonban ha a virágzás után jól bánunk vele - hűvös de világos helyen tartjuk, tápláljuk - akkor túléli az évet, és következő tavasszal is virágba borul. Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is (de nem a tűző napon) tarthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor ősszel beköltöztetjük, akkor ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba melegéhez (először csak az előszobába vagy konyhába tegyük, ahol hűvösebb van). bővebben >>