7381. Ezek a leander leggyakoribb betegségei
Sárgul, foltos levele? El kezdett felkopaszodni vagy nem virágzik? Mutatjuk, melyek a leander leggyakoribb betegségei és mit tehetsz ellenük.
Sárgul, foltos levele? El kezdett felkopaszodni vagy nem virágzik? Mutatjuk, melyek a leander leggyakoribb betegségei és mit tehetsz ellenük.
A belsőépítészetben a lépcsők szerepe meghatározó. Ezek a szerkezetek nem sak a szintek közötti kapcsolódást biztosítják, de a tér esztétikus elemévé is válnak. Amikor a lépcső építése vagy felújítása kerül szóba, felmerül a kérdés: milyen anyagot válasszunk, amivel egyszerre tartósságot és szép megjelenést érhetünk el? Manapság a gipszbeton egyre népszerűbbé válik, és jó okkal.
A különböző burkolatok – legyen az térkő, mulcs vagy kavics – eltérően reagálnak a napsütésre és a melegre. Nézzük meg, melyik mennyire melegszik fel, és hogyan befolyásolja a környezet mikroklímáját.
Az egérdinnye (latin nevén Melothria scabra) egy trópusi eredetű futónövény, amely a tökfélék családjába tartozik. A termése apró, uborkaízű, kissé citrusos beütésű, megjelenése pedig egy miniatűr görögdinnyére emlékeztet. Emiatt nevezik mini görögdinnyének vagy mexikói uborkának is. Az egérdinnye dísznövényként is jól mutat, miközben fogyasztható termést is hoz, így remek választás lehet akár balkonládába, akár kiskertbe.
Egy olyan világban, amely szüntelenül változik, és ahol igényeink évszakról évszakra átalakulnak, a hagyományos, téglaépítésű szerkezetek gyakran a múlt relikviáinak tűnnek – lassúak, költségesek és visszafordíthatatlanok. Az álom egy fedett helyről az autónk számára, egy műhelyről vagy biztonságos raktárról gyakran meghiúsul a hosszadalmas építkezési folyamat, a jogi akadályok és a növekvő építőipari költségek miatt.
A csicsóka évelő növény, a szára akár két méter magasra is megnő. A töve közelében, a talaj felszíne alatt jércetojás nagyságú gumókat fejleszt, melyek sütve, főzve, salátaként fogyaszthatók, igen kellemes ízűek és könnyen emészthetőek. Benne a szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Amennyiben vásárolni kíván, böngéssze át apróhirdetéseinket, hasznos információkhoz juthat!
A biokertbe azok a gyümölcsfajok jók, amelyeket nem kell vegyszeresen védeni a kártevőktől és kórokozóktól. <p> Minél jobban érzi magát a termőhelyén egy növényfaj, annál jobban ellenáll a betegségeknek, annál inkább kiheveri a kártevői által okozott sérüléseket. <p> Hogy mi érzi jól magát? Az a növény, amely amúgy is otthon van, azaz megszokottak számára a termőhelyi viszonyok. <p> A pesszimista álláspont szerint minél finomabb egy gyümölcs, annál inkább szeretik a kártevők, azaz annál többet kell permetezni. <p> A gyakorlat azt mutatja, hogy körtét, almát, barackot, vagy kajszit nehéz bio körülmények között termelni. Cseresznyét, meggyet, bogyósokat viszont sok odafigyeléssel lehetséges. <p> A jó csemeték kifogásához szerencse kell: nem árt, ha összehaverkodunk a helyi faiskolással, és kikérjük a véleményét.
<p> Utánanéztem. Először a 2004-es borfesztiválon hallottam ezt a nevet. Amikor a Bock pincészet standjához értem, és túlestem az árlap okozta sokkon, kiválasztottam a legolcsóbb száraz-vöröset a kínálatból. <p> A nevét akkor még nem tudtam kiejteni (most már tudom, hogy franciásan ermitázsnak mondják), a cseres íze viszont megnyerő volt. Azóta vettem is egy palackkal a Bock pincészet e jólsikerült borából. Kb. 1700 Ft-ba került a Corában: nem azt akarom mondani, hogy drága, hanem azt, hogy egy bor nekem nem ér ennyit. Egyébként ez egy cuvée, ami azt jelenti, hogy többféle szőlőfajtából készül. Tényleg nagyon cseres, így csak annak finom, aki ezt szereti. Nekem például ízlett. <p> Az Ermitage valószínűleg csak fantázianév, se francia borvidéket, se szőlőfajtát nem jelent. Jelent viszont remetelakot (angolul: hermitage). Valamint így hívják Szentpétervár szépművészeti múzeumát.
<p> Most olvastam erről egy cikket a Népszabiban, aminek az volt a címe, hogy Ha nincs fagy, a rovar szapora. <p> Összefoglalom: <p> Ilyenkor attól lehet tartani, hogy elolvad a hó, és nem védi semmi a talajt az átfagyástól. Állítólag ha ilyenkor hirtelen -15 C jön, akkor az árt az évelő növényeknek, a -25 C pedig már a fáknak is rossz. <p> A másik veszély az, hogy a növények úgy érzik, hogy tavasz van, ezért kihajtanak. A friss hajátások érzékenyek, ezért elfagynak. Januárban ettől sem kell tartani, ennyi meleg még nem veri át a növények biológiai óráját. <p> Az enyhe tél viszont kedvez a növényi kártevőknek, mert nem pusztítja el őket. A következő tavasszal nagyon elszaporodhatnak, ami fokozott védekezést indokol.
A vakond elriasztására alkalmas növények közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelynek többféle magyar elnevezése is létezik: hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel. Éppen ezért kisgyermekes családoknál nem ajánlott. A vakondproblémára megoldást ígérő másik növény a földi- vagy más néven gyalogbodza (Sambucus ebulus), melynek levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni. <p>Valószínűleg jobb eredményre vezet a Vakondűző patron alkalmazása, melynek működési elve a vakond számára kellemetlen szagok riasztó hatásán alapul.