856. Szobanövények, melyek színeikkel felpezsdítik otthonod
Narancs, bíbor, vörös és sötétzöld, táncra perdítik a lakást
Narancs, bíbor, vörös és sötétzöld, táncra perdítik a lakást
2009. április 24.: Növényvédelmi előrejelzés. A szokásostól kissé elhúzódóbb tavasz után szinte nyárias száraz meleg igen kedvez a vegetáció gyors megindulásának, ez erős munkatorlódás okoz.
38 vidéki és 3 budapesti terepen lesz lehetőség képzett madarászokkal meghallgatni a fülemülék koncertjét április végén-május elején.
Néhány apró trükkel feldobhatjuk a kertből vagy a piacról beszerzett színpompás virágokat és már köszönthetjük is vele édesanyáinkat anyák napja alkalmából.
Közeledik a szamócaszezon: hétről-hétre jelentősen csökken az ára. Piaci árles 2009. április végén.
Nem érdemes addig várni, a februárban megmetszett hibiszkusz dúsabb bokrosodásra készteti a növényt. Tavasszal érdemes átültetni, majd májustól rendszeresen locsolni, trágyázni és világos helyre állítani. Ha ezeket biztosítjuk akár egész nyáron át virágozni fog.
A növény: Sávos dracéna (Dracaena deremensis). A sávos bunkóliliomnál leírt ujaldonságok rá is vonatkoznak, de annál valamivel ellenállóbb fajta.
A hó súlya alatt sok örökzöld bokor és fa ágai lerepednek, letörnek, ezért a rájuk nehezedő szilárd halmazállapotú csapadéktól meg kell szabadítani őket. Ez történhet rázogatással vagy seprővel ütögetéssel. Ha az örökzöldek alatt a hó felhalmozódik és az enyhébb idők beálltával a talajba szívódik, az segíti a növények tavaszi vízellátását. Veszélyes az ónos esők nyomán kialakult jégpáncél, amely megakadályozza az örökzöldek lélegzését; ezt gondosan és minél előbb le kell veregetni a fenyők, a tiszafák, a tuják felületéről.
Márciusban messe vissza a fácskát. A csúcs alatti rügyek ki fognak hajtani és belőlük oldalágak alakíthatóak ki. A cserepes növényt májusban állítsa a szabadba, napos, széltől védett helyre. Itt nyaralhat öntözés és táplálás mellett szeptember végéig, amikor védett, fagymentes téli szállásra kell vinni.
Azt, amely két, vagy több fajtájú, évjáratú must, ill. borházasítása útján keletkezik és benne speciális íz,-illat és zamatanyagok alakulnak ki. Ilyen többek között a bikavér is.