1066. Miért szeretjük a mangót?
Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nem csak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást.
Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nem csak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást.
Emlékezetünkben kedves kép él nagymamáink tarka-barka baromfiudvaráról, ahol a pulyka, a kacsa együtt csipegetett a tyúkok és gyöngyösök különböző generációival. Bármennyire is kedves emlékünk ez, soha ne kövessük. A baromfitartás alapszabálya az, hogy ne tartsunk együtt különböző fajú hasznosítási irányú és életkorú baromfiakat.
Csak akkor vállalkozzunk liba és kacsa, esetleg pézsmakacsa tartására, ha ehhez elég nagy terület áll rendelkezésünkre.
Bárhol is helyezzük el a galambokat, - padláson, dúcban, vagy a kertben épített volierben - helyüknek világosnak, széltől, esőtől, hótól, nyári tűző naptól védettnek kell lennie. Fontos szempont még az, hogy könnyen hozzáférhető, takarítható, fertőtleníthető legyen, s módunkban álljon a külső és belső élősködők folyamatos irtása.
A pulyka már méreténél fogva sem való a kertbe. Az ő számára még a falusi porták sem elég tágasak. Inkább tanyára, legelőre való. Egy-két pulykát nevelgetni is elég körülményes. Fehérjedúsabb takarmányt igényel, mint csirke, és levágására sem vállalkozik mindenki. Pulykát tehát csak akkor érdemes nevelni, ha ezt nem csupán gazdasági megfontolásokból, hanem kedvtelésből, érdekességként tesszük.
Valószínű, hogy túl száraz levegőjű helyen tartja szobapáfrányát. Javaslom, hogy permetezéssel naponta párásítsa a növény környezetét, mivel elég páraigényes. Ha kéthetente tápoldatozza, az is segíthet. <br>Gondozásáról többet is megtudhat alábbi cikkünkből.
A licsi Kínából származó örökzöld növény. Ma már Nyugat-Indiában és Ausztráliában is elterjedt. <p>Sárgás virágai vannak. A termése piros, gömbölyded alakú, kissé szamócára hasonlít. A gyümölcshéj alatt fehér, zselés állagú hús van, ami édes-savanyú ízű, fűszeres illatú. A hús belsejében fényes, barna, ehetetlen mag rejtőzik, ami könnyen elválasztható.<p>Fogyasztják nyersen, párolva, aszalva, de öntetet is lehet készíteni belőle.
Többféle oka lehet a növények száradásának pl. a túlöntözés, a száraz levegő. Vannak olyanok, amelyeket a hirtelen hőmérsékletváltozás, (pl. huzatos szoba) visel meg. A tápanyaghiányból is adódhatnak hasonló probélmák. Arra kell törekedni, hogy minden növénynek ismerjük az igényeit és ahhoz alakítsuk a környezeti feltételeket. A karácsonyi kaktusz például érzékeny a túlöntözésre.
A birs a középkötött jó vízgazdálkodású, levegős talajokon termeszthető. Száraz viszonyok között, meszes talajon a gyümölcse nem fejlődik rendesen. Ez lehet az egyik ok, a másik, hogy a birs önmeddő (néhány fajta gyengén öntermékeny), ezért magányosan álló fákon nem nagyon tudnak a virágok megtermékenyülni.
A madarak elleni védelem valóban nem egyszerű, a falvakban sok helyen látható madárijesztő sem túl hatékony. Én az Ön helyében kihelyeznék pár madáretetőt a fákra, gazdagon megtöltve élelemmel, hogy "eltereljem a madarak figyelmét".<p>A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezze, majd gereblyével kicsit dolgozza be a talajba a magvakat, ezzel is megakadályozva, hogy a madarak könnyen kicsipegessék őket. A vetés után pedig hengerrel tömörítse és öntözze meg a talajt!<br>Fűmagvetéssel kapcsolatosan még több hasznos információt talál cikkeinkben.