1206. Miért kell Márton-napkor libát enni?
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"- vallja a mondás. 2021-ben Szent Márton napján, azaz november 11-én libát érdemes enni, hogy következő évben is gyarapodjunk.
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"- vallja a mondás. 2021-ben Szent Márton napján, azaz november 11-én libát érdemes enni, hogy következő évben is gyarapodjunk.
A spanyolok számára a sonka nem egyszerűen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni. Első látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerűen sózással tartósítják. És ez még csak a kezdet...
Készítsünk együtt, egyszerű, gyors, tartós és nagyon dekoratív asztali díszeket az ünnepekre! Megmutatjuk az idei év legtrendibb karácsonyi dekorációit!
A liliomfélékhez tartozik, rövid hajtásainak köszönheti páfrányszerű megjelenését. Könnyű nevelni, fény-, hő-, és öntözési igénye könnyedén kielégíthető. Nincs szüksége párás környezetre. Az idősebb példányok rendszeresen virágoznak. Termése piros, borsó nagyságú bogyó.
Az anyósnyelv szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést.
Kedves Éva, biokertészeti módszer a szódabikarbóna alkalmazása lisztharmat ellen, egy lapos evőkanál szódabikarbóna két liter vízben feloldva kiváló permetezőszer.
Kedves Ágnes, nem tudom, hogy az igényeinek megfelelően tartja-e, ezér tinkább leírjuk: Datolyaszilva öntözése Főképp az ültetés utáni években bőségesen, de nagyobb korban is meghálálja a sok öntözést nagyobb és több gyümölccsel. Táplálása Ültetéskor a gödör aljára szerves trágya. Legjobb az érett marhatrágya. Később csak ősszel, beöntözéssel juttassunk tápanyagot a növénynek. Kártevője hazánkban nem ismert. Vírusra, gombabetegségekre nem érzékeny. Valódi biogyümölcsként nevelhető. Vegetációs időszakban, a nitrogénben gazdag tápoldat gyümölcshulláshoz vezethet. Dézsában is kitűnően tartható. Néhány jó tanács Célszerű datolyaszilva fánkat az első 2-3 évben takarni. A szabadgyökerű növények rosszul viselik az átültetést, lehetőleg konténeres növényt vásároljunk. Nyár közepén, amikor a gyümölcsök dió nagyságúak -a fa fálogat- ledob egy csomó termést, ez természetes folyamat. Az Olaszországból (főleg középről) behozott csemeték sokkat fagyérzékenyebbek, mint a hazai magból kelt, hazai fáról oltott növények. Még néhány jótanács a datolyaszilváról: Ősszel érik a japán kakiszilva vagy datolyaszilva - érdemes megkóstolni! Szabad-e metszeni nyár végén, ősszel a fügét, kivit, datolyszilvát? Datolyaszilva, gránátalma nem terem, mi lehet a gond?
Tisztelt Csereklyéné Zsóka! A képen a bogyók elszíneződése és deformációja, sajnos vírusos vagy mikoplazmás betegségre utal, mely lehet vírust hordozó rovar pl atka, kabóca, és levéltetű kártétele. A növények sajnos vírussal fertőzödtek, annak ellenére, hogy a gomba betegségekkel szinte ellenálló fajtáról van szó. Védekezés hogy a rovarok ellen jobban védekezünk pl Mospilan, Actara, Karathe, nevű rovarölő szerekkel valamint a metszés után lemósó permetezést nem hanyagoljuk el. A beteg növényeket az előírás szerint el kell távolítani, mert fertőzőek, és a gyümölcsük nem lesz élvezhető. Helyettük új és megbízható vírus mentes szaporító anyagot kell beszerezni, és a kert más helyére ültetni. Permetezés képen meg lehet próbálni a réz tartalmú bordói lével kezelni a töveket, de eredményt sajnos nem tudunk elérni. ma sajnos permetezéssel vírusos betegségek ellen nem lehet. Nos így eredményesen jostát termeszteni a jó szaporítóanyag kiválasztásával, és a megelőző permetezéssel a vírusvektor rovarok ellen lehetséges, Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Gábor! Ami a legjobb lenne az a leyland ciprus (Cupreccosyparis X leylandii), de ez nagyra nő és kell nyírni, viszont nagyon ellenálló és az Ön igényeinek maximálisan megfelel. Javaslom, hogy kompromisszumot kössön: ültessen leyland ciprust és nyírja 2-3 szor évente.
Tisztelt Aranka! A képen és a leírtak alapján a paradicsom baktériumos hervadásának kezdeti tünetei láthatók. A baktérium a gyökér, és a levelek sebzésein keresztül jut a növénybe és támadja meg teljes egészében. Védekezni palántázáskor, és a betegség megjelenésekor a réz tartalmú bordói lével és a Rézoxiklorid 50WP nevű gombaölőszerrel lehet. Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu