1206. Miért kell Márton-napkor libát enni?
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"- vallja a mondás. 2021-ben Szent Márton napján, azaz november 11-én libát érdemes enni, hogy következő évben is gyarapodjunk.
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"- vallja a mondás. 2021-ben Szent Márton napján, azaz november 11-én libát érdemes enni, hogy következő évben is gyarapodjunk.
A spanyolok számára a sonka nem egyszerűen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni. Első látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerűen sózással tartósítják. És ez még csak a kezdet...
Készítsünk együtt, egyszerű, gyors, tartós és nagyon dekoratív asztali díszeket az ünnepekre! Megmutatjuk az idei év legtrendibb karácsonyi dekorációit!
A liliomfélékhez tartozik, rövid hajtásainak köszönheti páfrányszerű megjelenését. Könnyű nevelni, fény-, hő-, és öntözési igénye könnyedén kielégíthető. Nincs szüksége párás környezetre. Az idősebb példányok rendszeresen virágoznak. Termése piros, borsó nagyságú bogyó.
Az anyósnyelv szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.