1246. Hogyan építsünk sziklakertet?
A sziklakert nagyon szép, változatos eleme lehet a házikertnek vagy a közparknak, amely egész évben nyújt kedves látni- és megfigyelnivalót.
A sziklakert nagyon szép, változatos eleme lehet a házikertnek vagy a közparknak, amely egész évben nyújt kedves látni- és megfigyelnivalót.
Készítsünk párolt vöröskáposztát, most nagyon jó az ára! Hozzávalók: 75 dkg vörös káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, 1 mokkáskanál törött fekete bors. Elkészítés: A megtisztított vörös káposztát lereszeljük, vagy vékony csíkokra felvágjuk és megsózzuk. Állni hagyjuk 30 percig. Lábosba átöntjük, rácsorgatjuk az olajat és fél dl vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ezután 1-2 evőkanál kristálycukorral meghintjük és megpirítjuk. Ecettel és törött borssal ízesítjük. Nagyon finom!
Nagyon komolyan hangzik és nem is gondolnánk, hogy a csabai kolbász milyen egyszerűen elkészíthető. Csak a pontos fűszerezési arányokat kell betartani és nagyon finom házi készítésű csabait kapunk! A Második világháború után ugyan a készítése már iparszerű volt orosházi, gyulai, békéscsabai, illetve budapesti üzemekben, de a város környékén és a környező falvakban a lakosság mindvégig házi körülmények között készítette. Íme a recept!
A Hónap szobanövénye novemberben a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera). A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt; a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín és tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg.
Hogyan okoz az alvásprobléma közlekedési balesetet? Súlyos esetben az alvászavarban szenvedő elaludhat, elbóbiskolhat a volán mellett, de kevésbé súlyos esetben is romlik a koncentrálóképesség és a reakcióidő, már akár enyhe kialvatlanság esetén is. Tudta, hogy a rossz alvás hatása az alkoholhoz is hasonlítható? Ha fáradtan, álmosan ülünk a volánhoz, annyira csökken a koncentrációnk, mintha elfogyasztottunk volna 1-2 pohár bort. De honnan tudjuk, hogy rosszul alszunk?
Kedves Boldog Ferencné! Homokos talajon rendszeresen, nyári időszakban naponta kell öntözni. A meleg, csapadékmentes napokon 10-15 liter vízre van szükség. Nem igazán lehet túlöntözni homokon a cseresznyét, ettől nem kell tartani. A foltok a leveleken a blumeriella nevű gomba jelei. Permetezze le Topas, vagy Score nevű szerrel. Egyáltalán nincs rossz bőrben a fa, nem kell aggódni. Az ág lekötözés bevett gyakorlat. Figyeljen, hogy a kötözőanyag ne nőhessen bele a fába. Az ősz beállta után leveheti a kötözést, addigra már rögzülni fog az ág. Tavasszal a rügypattanás után meg kell metszeni a fát. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Nagy Józsefné! Minél nagyobb a cserép, annál jobb, de érdemes legalább 25 centiset venni. Fontos, hogy az alján legyen lyuk, amelyen keresztül a víz tud távozni. Ősszel az első fagyokig bármikor elkészítheti. Tulipán, nárcisz, gyönygyike, császárkorona, jácint, krókusz mind mehet cserépbe. Figyelmébe ajánljom a következő videónkat is: Ami ezzel a témával foglalkozik. Üdv, Édenkertész
Üdvözlöm! A kép alapján nem tűnik betegnek a fa, a leveleinek egészséges a színe, tehát nincs nagy baj. Jövő tavasztól bőséges öntözést javaslok főleg nyáron. Ilyenkor naponta, 2 naponta kapjon 15-20 liter vizet. Emellett nitrogné műtrágyát adjon neki 3 hetente. 10 liter vízben oldjon fel 2 evőkanálnyi mennyiséget. A tápoldatozást folytassa egészen augusztus elejéig. El kell, hogy induljon a fa fejlődése. Sok sikert! Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Homoktalaj beművelés, komposzt beleforgatása lazító hatással van a talaj felső rétegére. Amennyiben nem történik talajművelés, akkor rendszeres szerves anyag használat megváltoztatja idővel a felső talajszerkezetet. Molnár Gábor Éva kertészmérnök
Kedves Cate! A képen látható tök sütőtök és takarmánytök egyaránt lehet, sőt akár gömb cukkini is, vagy akár ezek hibridje is. Mivel a fajta nem ismert, így úgy vélem, egy "magától kelt" növényről lehet szó. Az, hogy ehető tök-e vagy sem sajnos kép alapján nem eldönthető, viszont tapasztalati úton lehet megállapítani, ugyanis a takarmánytökök, halloween tökök keserűek, így a termést megsértve, megkóstolva rögtön megtudjuk, hogy fogyasztható kategóriába tartozik-e vagy sem. Üdv, Megyeri Szabolcs