1436. Izraeli vad orchidea, a csábítás nagymestere
Az izraeli vad orchidea egy titokzatos és csodálatos virág. Már a róla készült film is mintegy 3 évig készült, és számos titkot rejtegetett a film készítői számára. Lássuk, miket...
Az izraeli vad orchidea egy titokzatos és csodálatos virág. Már a róla készült film is mintegy 3 évig készült, és számos titkot rejtegetett a film készítői számára. Lássuk, miket...
Az érzékenyebb növényeinket nem szabad télen védelem nélkül hagynunk. Sokuk különösen érzékeny a nagy lehűlésekre, és az idei időjárás bizonyította, hogy a hőingadozás sem mindig a megszokott. Különösen veszélyeztetettek a még meg nem eredt, kellő gyökérzet nélküli, új telepítésű növények és egyes szőlőfajták. Lássuk, mit kell tennünk!
A Mutsu almafa (´Golden Delicious´, ´Indo´) Japánból származik. Mutsu almafa porzófái: Cox Orange Renette, Jonathan, Gloster , Golden delicious. Erős növekedésű almafa, a gyümölcse is szép nagy és tavaszig jól tárolható. A frissen nyert almalé, amellett, hogy üdítő hatású fokozza az anyagcserét, és kiváló láz, gyulladás, rekedség esetén, valamint segít álmatlanság, köszvény tüneteinek enyhítésében. Igyunk naponta legalább 1,5 liter almalevet! Most jó áron van a piacokon a Mutsu alma!
Zenére hangolódott emberi agy: előbb érti meg a muzsikát, mint a beszédet - egy amerikai kutató szerint ez derült ki egy vizsgálat eredményeiből.
A mai világban már kevesebb a feltérképezetlen terület a földön, így nagyon értékes hír, ha egy új növényfajt fedeznek fel. Ezért szenzációs volt, amikor a Science magazinban közzé tették az Acacia fumosa fafajt, amelyet Etiópiában azonosítottak, a háborúk miatt kevésbé ismert keleti részen. Így mi is gyönyörködhetünk a szépségében.
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.