1436. Izraeli vad orchidea, a csábítás nagymestere
Az izraeli vad orchidea egy titokzatos és csodálatos virág. Már a róla készült film is mintegy 3 évig készült, és számos titkot rejtegetett a film készítői számára. Lássuk, miket...
Az izraeli vad orchidea egy titokzatos és csodálatos virág. Már a róla készült film is mintegy 3 évig készült, és számos titkot rejtegetett a film készítői számára. Lássuk, miket...
Az érzékenyebb növényeinket nem szabad télen védelem nélkül hagynunk. Sokuk különösen érzékeny a nagy lehűlésekre, és az idei időjárás bizonyította, hogy a hőingadozás sem mindig a megszokott. Különösen veszélyeztetettek a még meg nem eredt, kellő gyökérzet nélküli, új telepítésű növények és egyes szőlőfajták. Lássuk, mit kell tennünk!
A Mutsu almafa (´Golden Delicious´, ´Indo´) Japánból származik. Mutsu almafa porzófái: Cox Orange Renette, Jonathan, Gloster , Golden delicious. Erős növekedésű almafa, a gyümölcse is szép nagy és tavaszig jól tárolható. A frissen nyert almalé, amellett, hogy üdítő hatású fokozza az anyagcserét, és kiváló láz, gyulladás, rekedség esetén, valamint segít álmatlanság, köszvény tüneteinek enyhítésében. Igyunk naponta legalább 1,5 liter almalevet! Most jó áron van a piacokon a Mutsu alma!
Zenére hangolódott emberi agy: előbb érti meg a muzsikát, mint a beszédet - egy amerikai kutató szerint ez derült ki egy vizsgálat eredményeiből.
A mai világban már kevesebb a feltérképezetlen terület a földön, így nagyon értékes hír, ha egy új növényfajt fedeznek fel. Ezért szenzációs volt, amikor a Science magazinban közzé tették az Acacia fumosa fafajt, amelyet Etiópiában azonosítottak, a háborúk miatt kevésbé ismert keleti részen. Így mi is gyönyörködhetünk a szépségében.
A csicsóka évelő növény, a szára akár két méter magasra is megnő. A töve közelében, a talaj felszíne alatt jércetojás nagyságú gumókat fejleszt, melyek sütve, főzve, salátaként fogyaszthatók, igen kellemes ízűek és könnyen emészthetőek. Benne a szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Amennyiben vásárolni kíván, böngéssze át apróhirdetéseinket, hasznos információkhoz juthat!
A biokertbe azok a gyümölcsfajok jók, amelyeket nem kell vegyszeresen védeni a kártevőktől és kórokozóktól. <p> Minél jobban érzi magát a termőhelyén egy növényfaj, annál jobban ellenáll a betegségeknek, annál inkább kiheveri a kártevői által okozott sérüléseket. <p> Hogy mi érzi jól magát? Az a növény, amely amúgy is otthon van, azaz megszokottak számára a termőhelyi viszonyok. <p> A pesszimista álláspont szerint minél finomabb egy gyümölcs, annál inkább szeretik a kártevők, azaz annál többet kell permetezni. <p> A gyakorlat azt mutatja, hogy körtét, almát, barackot, vagy kajszit nehéz bio körülmények között termelni. Cseresznyét, meggyet, bogyósokat viszont sok odafigyeléssel lehetséges. <p> A jó csemeték kifogásához szerencse kell: nem árt, ha összehaverkodunk a helyi faiskolással, és kikérjük a véleményét.
<p> Utánanéztem. Először a 2004-es borfesztiválon hallottam ezt a nevet. Amikor a Bock pincészet standjához értem, és túlestem az árlap okozta sokkon, kiválasztottam a legolcsóbb száraz-vöröset a kínálatból. <p> A nevét akkor még nem tudtam kiejteni (most már tudom, hogy franciásan ermitázsnak mondják), a cseres íze viszont megnyerő volt. Azóta vettem is egy palackkal a Bock pincészet e jólsikerült borából. Kb. 1700 Ft-ba került a Corában: nem azt akarom mondani, hogy drága, hanem azt, hogy egy bor nekem nem ér ennyit. Egyébként ez egy cuvée, ami azt jelenti, hogy többféle szőlőfajtából készül. Tényleg nagyon cseres, így csak annak finom, aki ezt szereti. Nekem például ízlett. <p> Az Ermitage valószínűleg csak fantázianév, se francia borvidéket, se szőlőfajtát nem jelent. Jelent viszont remetelakot (angolul: hermitage). Valamint így hívják Szentpétervár szépművészeti múzeumát.
<p> Most olvastam erről egy cikket a Népszabiban, aminek az volt a címe, hogy Ha nincs fagy, a rovar szapora. <p> Összefoglalom: <p> Ilyenkor attól lehet tartani, hogy elolvad a hó, és nem védi semmi a talajt az átfagyástól. Állítólag ha ilyenkor hirtelen -15 C jön, akkor az árt az évelő növényeknek, a -25 C pedig már a fáknak is rossz. <p> A másik veszély az, hogy a növények úgy érzik, hogy tavasz van, ezért kihajtanak. A friss hajátások érzékenyek, ezért elfagynak. Januárban ettől sem kell tartani, ennyi meleg még nem veri át a növények biológiai óráját. <p> Az enyhe tél viszont kedvez a növényi kártevőknek, mert nem pusztítja el őket. A következő tavasszal nagyon elszaporodhatnak, ami fokozott védekezést indokol.
A vakond elriasztására alkalmas növények közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelynek többféle magyar elnevezése is létezik: hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel. Éppen ezért kisgyermekes családoknál nem ajánlott. A vakondproblémára megoldást ígérő másik növény a földi- vagy más néven gyalogbodza (Sambucus ebulus), melynek levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni. <p>Valószínűleg jobb eredményre vezet a Vakondűző patron alkalmazása, melynek működési elve a vakond számára kellemetlen szagok riasztó hatásán alapul.