1506. Bajban a magyar óriásnyúl
Mentsük meg a magyar óriásnyulat! A segélykiáltást a fajta tenyésztőinek országos egyesülete tette közzé. Nem hatástalanul, mert szerencsére egyre többen foglalkoznak a tenyésztésével.
Mentsük meg a magyar óriásnyulat! A segélykiáltást a fajta tenyésztőinek országos egyesülete tette közzé. Nem hatástalanul, mert szerencsére egyre többen foglalkoznak a tenyésztésével.
Még néhány évvel ezelőtt, ha valaki szintetikus mérgek nélkül szerette volna megtermelni családja számára a zöldségféléket, esetleg gyümölcsöket, akkor tulajdonképpen csak a „természet jóindulatában” bízhatott. Mára szerencsére elég sok megoldás áll rendelkezésre a vegyszermaradékok nélküli, egészséges, tápértékben gazdag élelmiszer megtermesztéséhez. Az alábbiakban összefoglalnám a lehetőségeket.
A húsok finomabbak, porhanyósabbak lesznek, ha, pácoljuk őket. Most egy különleges páclét mutatunk csirke-, és pulykahúshoz.
Az utóbbi hónapokban több helyen is feltűnt a faj 2 képviselője, de nem gondoltuk volna, hogy egyikük épp a fővárosban köt ki. Feltehetően a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein befagytak a vizek, a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.
A nyílgyökér az egyik legszebb dísznövények egyike, de sajnos szobában való tartáshoz kevésbé ellenálló. Sokszor összetévesztik a CALATEA-val, de különbözik tőle a kisebb mérete (ritkán haladja meg a 25-30 cm) valamint a kúszó hajtások lassú növekedése miatt.
Tisztelt Hölgyem! Sajnos annak ellenére, hogy többen összeültünk, nem jutottunk megoldásra, hogy mi lehet a növény. Esetleg javaslom a Google képkereső szolgáltatását, hátha segít! Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Az aranyeső csak a fiatal hajtásokon fog szépen virágozni. A metszés kimaradásával nagymértékben csökken a virágzási intenzitása. Ha már 3 éves, és már elérte a 2 méteres nagyságot, akkor is szükséges a megfelelő karbantartás. Hogy a díszítőértékéből ne veszítsen az évek folyamán, fenntartó, alakító metszéssel kell rendszeresen ápolni, így pl. az aranyeső kb. 3-5 év alatt éri el a tényleges formáját. Nem szabad se túl gyakran, és túl drasztikusan visszavágni, mert nagyon nehezen tud megújulni.
Ha valóban százlábúak szaporodtak el, akkor az semmilyen gondot nem okoz a növénynek, mert ragadozó. A vízhiányos állapotra a növények leggyakrabban lankadással, hervadással reagálnak. Ha az öntözés hatására a növény felveszi az eredeti alakját (helyreáll a turgor nyomás, a vízzel telítettség), akkor nincs nagy probléma. Ha a törzs közvetlenül a talaj feletti részen felpuhul, akkor viszont a hervadásnak a túlöntözés miatti rothadás az oka (ez pár héten belül egyértelműen ki fog derülni). Ilyenkor sem szabad feladni, mert a Diffenbachia nagyon könnyen szaporítható akár dugványozással, akár vízben való gyökereztetéssel.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
A három növény közül az Eucalyptus coccifera a legalkalmasabb a konténeres nevelésre, mert kicsit visszafogottabb növekedési erélyű, mint a másik két faj. Az erkélyen szépen fejlődne, de a szobai tartásnál lehullhatnak a levelek, ha alacsony a páratartalom, kevés a fény, és meleg van. Ez pedig télen könnyen előfordulhat. A teleltetésre társasháznál egy világos lépcsőház lenne a legmegfelelőbb, vagy egész télen az erkélyen maradhatna, és csak a nagyon fagyos napokon kerülne fagymentes, de nem meleg helyiségbe. Az illatától nem kell tartani, annyira nem érződik, hogy zavaró legyen. A jól ismert illatot lepárlással nyerik a levelekből, és csak így, olaj formában olyan tömény.