1506. Bajban a magyar óriásnyúl
Mentsük meg a magyar óriásnyulat! A segélykiáltást a fajta tenyésztőinek országos egyesülete tette közzé. Nem hatástalanul, mert szerencsére egyre többen foglalkoznak a tenyésztésével.
Mentsük meg a magyar óriásnyulat! A segélykiáltást a fajta tenyésztőinek országos egyesülete tette közzé. Nem hatástalanul, mert szerencsére egyre többen foglalkoznak a tenyésztésével.
Még néhány évvel ezelőtt, ha valaki szintetikus mérgek nélkül szerette volna megtermelni családja számára a zöldségféléket, esetleg gyümölcsöket, akkor tulajdonképpen csak a „természet jóindulatában” bízhatott. Mára szerencsére elég sok megoldás áll rendelkezésre a vegyszermaradékok nélküli, egészséges, tápértékben gazdag élelmiszer megtermesztéséhez. Az alábbiakban összefoglalnám a lehetőségeket.
A húsok finomabbak, porhanyósabbak lesznek, ha, pácoljuk őket. Most egy különleges páclét mutatunk csirke-, és pulykahúshoz.
Az utóbbi hónapokban több helyen is feltűnt a faj 2 képviselője, de nem gondoltuk volna, hogy egyikük épp a fővárosban köt ki. Feltehetően a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein befagytak a vizek, a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.
A nyílgyökér az egyik legszebb dísznövények egyike, de sajnos szobában való tartáshoz kevésbé ellenálló. Sokszor összetévesztik a CALATEA-val, de különbözik tőle a kisebb mérete (ritkán haladja meg a 25-30 cm) valamint a kúszó hajtások lassú növekedése miatt.
Sajnos kép alapján szinte lehetetlenség megállapítani a hamisciprusok fajtáját, de a faiskolában elvileg meg kell tudniuk mondani, (ha nem is az összes eladónak) hogy melyik fajtát tartanak.
1-2 sárguló levél szerencsére még nem nagy gond, s mivel a cserép mohásodik valószínű, hogy ez a túlzott locsolás következménye. Öntözni inkább a cserép alá tett tálcába ajánlom, úgy, hogy ne álljon hosszan vízben a cserép. Tehát ha kb. fél óra alatt nem szívja fel a vizet, azt ki kell önteni, mivel a növény gyökerei berohadhatnak. Tél közeledtével csökkenthető a locsolás mennyisége és gyakorisága is.
Amikor kellően megszínesedett, ezeket a dísztököket le lehet szedni. Száraz meleg szobában pár hónap alatt kiszáradnak. Ha esetleg romlásnak indulnak, a következő évben - magjait megmentve- újra vethető és szüretelhető a változatos töktermés. <p>Nádat télire érdemes még meghagyni, s csak az erős fagyok elmúltával levágni.<p> A margaréta és a levendula fagytűrő növény, ha cserépben vannak, csak attól kell megvédeni őket, hogy cserepük teljesen át ne fagyjon, az extrém hideg téli hetekben. (vagy földbe kell ásni vagy betakarni szövettel stb.)
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű - főleg az eéső néhány évben - széles koronájú, hatalmas fa, viszont fiatal korában elég fagyérzékeny, ezért ősszel nem javaslom a visszametszését, inkább kora tavasszal. Virágai lombfakadás előtt nyílnak április-májusban, ősszel pedig termése díszít.