1581. Mit lehet enni a 40 napos böjt alatt? Elmondjuk
A nagyböjt 40 napja jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány kilótól, és kipróbáljuk a vegetáriánus vagy a vegán étrendet.
A nagyböjt 40 napja jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány kilótól, és kipróbáljuk a vegetáriánus vagy a vegán étrendet.
Ha tehetjük, rengeteget áldozunk kertünk tervezésére, kivitelezésére, öntözésére. A gond akkor kezdődik, amikor csodálatos gyepünk tökéletesen kikelt, megtörténtek az első nyírások, de ahogy telik az idő egyre kevesebb kedvünk lesz hozzá, hogy ugyanazt még egyszer és még többször megtegyük. Megnéztük, és leteszteltük, milyen kisgépek segíthetik a munkánkat, hogy ne dolgozzunk duplán!
Az első melegebb tavaszi napok után a gyep is fejődésnek indul. Elérkezett az ideje a gyep tápanyaggal való feltöltésének. A tavasz végén a új gyepfelületek telepítésére is sor kerülhet. A Scotts komplett kínálatot nyújt ehhez a munkákhoz, a fűmagtól a gyepműtrágyán át a kiszórókig. Vásárlóink most akár egy műtrágyaszórót is kaphatnak ajándékba. Részleteket lásd lejjebb!
Nyár derekán járunk, a sok eső után végre megnyugodott időjárásunk és tudjuk folytatni mostani munkánkat, amit az agyagos talaj eddig nem engedett, ezért pár napot szikkadni hagytuk. A terepmunkák után a ház körüli szegélyezés és szivárogtató elkészítése következett, amit kaviccsal terítettünk és szépen beültettünk növényekkel..
Íme itt az ősz, a növények színesednek. Amiket egész évben észre sem vettünk most gyönyörűnek látjuk. Sárgás, bordós színekben pompáznak a kőrisek, juharok. Fantasztikus látvány. Feladatunk egy lejtős hegyvidéki terület kertépítése, amit igyekeztünk a lehető legszebben megvalósítani és közben figyeltünk a későbbi könnyen ápolhatóságra, hogy ne kínlódás legyen a kertművelés, kertápolás, hanem öröm és viszonylag kis munka.
Nem értem a kérdést, ha nem a kutyát permetezte hanem a fákat, bokrokat, akkor a kutya csak igen szélsőséges esetben tud hozzáférni, valamint a kipermetezett mennyiség a kutyára nem tud veszélyes lenni, a vegyszerek szaga legtöbb esetben taszítja az állatokat.
Üdvözlöm! Nem betegségre, inkább stresszhatás okozta problémára gyanakszom. A liliomfák, főleg az örökzöld nem szereti a szelet. Az ültetés, környezetváltás amúgy is megviseli a növényeket, és ha ehhez még szél is társul az tud ilyen problémát okozni. Rendszeres, bőséges öntözést, és 2-3 hetente való tápoldatozást javaslok komplex műtrágyával. Idősebb korban, ha már akklimatizálódott, nem fog gondot okozni a szél, de addig vigyázni kel rá. A tápoldatozást március elejétől augusztus közepéig végezze. Egy természetes lombváltás az örökzöldeknél is jellemző, és erre tettek rá még a fentebb említett dolgok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Levente! Nincs semmi gond, a növények a környezetváltás után gyakran eldobják a virágaikat. Stresszhatás éri őket, más hőmérséklet, fényviszonyok, vízmennyiség.. Ha megszokta új helyét, újra fog nyílni, nem lesz vele gond. A tulipánra sajnos nincs ötletem, kevés az információ, amiből dolgozhatok. Tápoldatozza őket majd a kihajtás kezdetétől, illetve hagyja, hogy most természetesen húzódjanak vissza a hagymák, tehát ne vágja le a leveleket, csak akkor, ha azok teljesen elszáradtak. Üdvözlettel Megyeri Szabolcs
Az alma héjbarnulása Hazánkban e betegséget a gyakorlatban legtöbbször az angol nevén (scald) nevezik. A betegség a tárolóban a tárolási idény végén vagy a hosszan tartó szállítás során jelentkezik. A betegség gazdanövénye az alma, a citrom, a narancs és a grépfrút. A tünetek a gyümölcs héján észlelhetők, ahol szabálytalan alakú, nagy kiterjedésű, barna elszíneződés jelentkezik. A gyümölcs húsa legtöbbször egészséges, és csak ritkán, súlyos esetben barnul meg a héj alatti szövetek néhány sejtsora. A betegséget a kiáramló aromaanyagok okozzák, amelyek szellőzés hiányában – anaerob körülmények között – a gyümölcsöt károsítják. Főképpen a túlérett, magas hőmérsékleten tárolt, illetve szállított, vagy a polietilén fóliába csomagolt gyümölcsökön jelentkezik nagymértékben. Megelőzésének legfontosabb módja az alacsony hőmérsékleten, szabályozott légtérben történő tárolás. Normál tárolás esetén a szellőztetésről gondoskodni kell. Az alma glöódeszes gyümölcsfoltossága Hazánkban a betegség ma már kis jelentőségű, mivel elsősorban a házikertekben, és ott is főleg a régi almafajtákon (Batul, Cox narancs ranett, Húsvéti rozmaring) fordul elő. A betegséget népiesen koromfoltosságnak nevezik. A betegséget először 1931-ben, Franciaországban tárolt almáról írták le, Magyarországon pedig 1949-ben ismertették. A gyümölcs felületén 3–8 mm átmérőjű, gyér, barnásfekete bevonat látható, amely a gomba epifita micéliuma. A micélium a gyümölcs felületéről letörölhető, alatta az epidermisz és a belső szövet tünetmentes. A betegséget a Gloeodes pomigena (Schw.) Colby piknídiumos gomba idézi elő. A kórokozó micéliummal telel át a fás részeken és az innen leváló micéliumdarabok fertőzik meg az almát. A betegség külön védekezési eljárást nem igényel, mert a ventúriás varasodás elleni permetezés a glöódeszes gyümölcsfoltosság ellen is hatásos. A hiánybetegségek elkerülése végett érdemes lombtrágyéval is kezelni a fát, előfordulhat még Jonathan tipusu almáknál, hogy a kalciumhiány okoz barna foltosságot a gyümölcsön.
Kedves Sándorné! Pótoljon kálium tápanyagot, mert ez a tápelem felelős a virágképzésért. Én a fák még fiatal korának, és ennek a tápanyagnak a hiányának tudom be a gyér, és nem tejesen jó időben nyíló virágzást. Öntözővízhez adagolva, 2-3 hetente kis mennyiségben juttassa ki. Remélhetőleg megoldódik probléma. Üdvözlettel, Borsodi Bence