1711. Konyhakiállítás – Mindenkit megfőz!
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Sokan az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett azért szívesebben próbálkoznak kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők, és kórokozók elpusztítására. Ezért érdemes visszanyúlni nagyszüleink módszereihez, akik különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben. Tegyük hozzá, hogy sikeresen. Lássunk néhány régi módszert!
Akinek kertje van, az egészen biztosan szeretne egy sziklakertet is. Bármily kicsi is, de legyen, mert a virágokkal, gyógy,-és fűszernövényekkel teli kis sziget nagyon feldobja a kertünk hangulatát. Vagy az előkertünkét. Lássunk hozzá!
A Goji bogyó gyógyhatásairól már írtunk. Akik ismerik, tudják, hogy szinte csodaszernek számít az egészségmegőrzés szempontjából. A Goji bogyóból készült termékek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, de a legjobb mégis a saját termés, vagyis ha a kertünkben is van ebből a csodás növényből.
A Gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben nevelhető gyógyszer. Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátába felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. Mindemellett dekoratív kúszónövény a szobánkba, a télikertbe, a balkonra, vagy a teraszra.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.