1711. Konyhakiállítás – Mindenkit megfőz!
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Szeretné, ha konyhabútora Marilyn Monroe-t vagy egy párizsi látképet ábrázolna? Szívesen főzne együtt a legjobb éttermek konyhafőnökeivel? Régóta keresi a tökéletes robotgépet?
Sokan az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett azért szívesebben próbálkoznak kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők, és kórokozók elpusztítására. Ezért érdemes visszanyúlni nagyszüleink módszereihez, akik különböző növények főzeteivel próbálták elpusztítani kártevőket és megelőzni a fertőzéseket a kertben. Tegyük hozzá, hogy sikeresen. Lássunk néhány régi módszert!
Akinek kertje van, az egészen biztosan szeretne egy sziklakertet is. Bármily kicsi is, de legyen, mert a virágokkal, gyógy,-és fűszernövényekkel teli kis sziget nagyon feldobja a kertünk hangulatát. Vagy az előkertünkét. Lássunk hozzá!
A Goji bogyó gyógyhatásairól már írtunk. Akik ismerik, tudják, hogy szinte csodaszernek számít az egészségmegőrzés szempontjából. A Goji bogyóból készült termékek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, de a legjobb mégis a saját termés, vagyis ha a kertünkben is van ebből a csodás növényből.
A Gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben nevelhető gyógyszer. Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátába felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. Mindemellett dekoratív kúszónövény a szobánkba, a télikertbe, a balkonra, vagy a teraszra.
Kedves Pápai Andrásné! Szerintem az moha, legfőképpen, ha esetleg árnyékos helyen van. Saját tapasztalataim szerint a Damisol vas, öntözőkannában kijuttatva a legjobb! Olcsó és eltűnteti a mohát. A kellően higított vasat egyszerűen rá kell öntözni a mohás részre.
Üdvözlöm! Ha az egynyári porcsinra gondolt (Portulaca grandiflora), akkor nagyobb kertészetekben meg tudja venni a palántát, illetve vetni tud magot, ami nagyon könnyen kikel és könnyen gondozható. Én a Fitolandban láttam! Az Omega 3 tartalom miatt én a lenmagot ajánlom, egy zacskó egész és egy zacskó darált magot keverve napi 1-2 evőkanállal kell enni, étkezés közben, vagy után! Nekem bevállt.
Általában a gyümölcsfákat mind tavasszal, mind ősszel elültethetjük, nem lehet azt mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. A lényeg, hogy tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt, míg ősszel a levelek elhullását követően kell elültetni a gyümölcsfákat. Az ültetéskori vízfürdő mindkét esetben kötelező. Ültetéskor, és utána is, a talajt tömöríteni kell, ha üreges marad a föld a csemete körül, akkor az a növény gyors elpusztulását okozhatja. A gödör legyen kb. 70-80 cm mély, átmérője pedig a gyökérrész kétszerese. A földet meg is trágyázhatja, komposztált talajt is tehet a csemete köré.
Kedves Anikó! Ez a növény trópusi meleg és párás helyről származik, Ázsiából. Az a javaslatom, hogy emelje a hőmérsékletet, legalább 20 °C-ra, télen heti egyszer öntözze, és világos helyen legyen, de ne érje közvetlen napfény. A kép alapján tartási hiba miatt hullik, és nem valami kórokozó miatt. Minden nap szereti, ha kicsit állott vízzel megspriccelik. Havonta egyszer lehet neki adni tápoldatot, tavasztól, hetente. A huzattól óvni kell.
A diófa metszése valamennyire eltér a többi gyümölcsfától, mivel nem szabad tavasszal metszeni. A lehető legjobb időpont a metszésre augusztus vége, szeptember eleje. Ennek az az oka, hogy tavasszal a diófa nagyon nedvedzik a nagy gyökérnyomás következtében. Ha ilyenkor metszenénk meg, akkor túl nagy sebet ejtenénk rajta, és a rengeteg nedvességvesztés miatt a fa belepusztulhat. A kifolyó nedv akadályozza a seb gyógyulását, így az nem képes begyógyulni. Ősszel a nedvkeringés már kevésbé intenzív, ezért a fán okozott sebhelyeknek van idejük begyógyulni a téli hideg beálltáig.