1756. Ültessünk fűzfát a kertünkbe!
Bármennyire is rányomják bélyegüket a tavaszi tájra a csüngő ágú cseresznyefák, ne teremtsünk monopolhelyzetet ennek a csodálatos fafajtának. Lássuk a szép fűzfákat!
Bármennyire is rányomják bélyegüket a tavaszi tájra a csüngő ágú cseresznyefák, ne teremtsünk monopolhelyzetet ennek a csodálatos fafajtának. Lássuk a szép fűzfákat!
A Shea vaj, más néven karitévaj egyedülálló a világon. Ugyanis finomítatlan 100%-os növényi kivonat, amelyet Nyugat-Afrika vad szavannáin honos Shea fa termésének hideg sajtolásával nyernek.
A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappan, melynek színe az egészen világosbarnától a feketéig változhat. Magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből, vagy terméséből főzik. Hogy mire jó? Lássuk!
A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemek magvából készül. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, és más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égésterméke keletkezik. De mindemellett gyógyír is. Lássuk, milyen betegségek gyógyítására alkalmas!
Napjainkban egyre népszerűbbek a bodzából készült egészséges, természetes termékek: a szörp, a tea, a dzsem. Itthon azonban csak egy feldolgozó-üzem működik, és a termés javát külföldön értékesítik.
3 az 1-ben könyvet nem igazán tudok Önnek ajánlani. A Cser Kiadó témakörönként megjelentetett jól használható könyveket, ezeket tudnám javasolni. <p>Lombos fák, cserjék címmel pedig a Botanika kiadó jelentetett meg 4. kiadásban az új fajták leírásával bővített könyvet.
A tulipánok és sok más hagymás növénynél fontos, hogy 2-3 évente elvirágzás után vegyük fel hagymáikat a földből, szárítsuk ki, és hűvös helyen ´nyaraltassuk´, majd ősszel ültessük el őket. A következő évben ismét teljes pompával fognak virítani.
A borókaféléket a magvetésen kívül őszi hidegágyi vagy téli üvegházi duványozással lehet szaporítani. Tavasszal is lehetséges a szaporítás: áprilisban-májusban a friss hajtásról szedett dugvány még ugyanabban az évben meggyökeresedhet. A rosszul szaporodó fajtákat üvegházakban oltják.
A közönséges dió meleg- és fényigényes. Mélyrétegű, tápdús nem túl nedves talajt kedvel. Az átültetést és a metszést rosszúl tűri. Amennyiben több környezeti elvárásában is hiányt szenved, könnyen előfordul, hogy nem fejlődik rendesen.
Valószínű a diófáját a dió gnomóniás betegsége támadta meg, amely 3-4 mm-es barna szegélyű foltok megjelenésével kezdődik, amelyek később felfedezhetők lesznek a hajtásokon majd a gyümölcs húsán(zöld külső burkán) is.<p> A fertőzési források a lehullott levelek, ezért is érdemes ezt ősszel elégetni. Ha ez elmarad, az eredményes védekezéhez a lombot fertőtleníteni kell, lombhullás után DNOC, benomil vagy tiofanát-metil hatóanyag-tartalmú szerekkel kell permetezni.