1756. Ültessünk fűzfát a kertünkbe!
Bármennyire is rányomják bélyegüket a tavaszi tájra a csüngő ágú cseresznyefák, ne teremtsünk monopolhelyzetet ennek a csodálatos fafajtának. Lássuk a szép fűzfákat!
Bármennyire is rányomják bélyegüket a tavaszi tájra a csüngő ágú cseresznyefák, ne teremtsünk monopolhelyzetet ennek a csodálatos fafajtának. Lássuk a szép fűzfákat!
A Shea vaj, más néven karitévaj egyedülálló a világon. Ugyanis finomítatlan 100%-os növényi kivonat, amelyet Nyugat-Afrika vad szavannáin honos Shea fa termésének hideg sajtolásával nyernek.
A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappan, melynek színe az egészen világosbarnától a feketéig változhat. Magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből, vagy terméséből főzik. Hogy mire jó? Lássuk!
A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemek magvából készül. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, és más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égésterméke keletkezik. De mindemellett gyógyír is. Lássuk, milyen betegségek gyógyítására alkalmas!
Napjainkban egyre népszerűbbek a bodzából készült egészséges, természetes termékek: a szörp, a tea, a dzsem. Itthon azonban csak egy feldolgozó-üzem működik, és a termés javát külföldön értékesítik.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.