1806. Földünk 15 legszebb virága
A számtalan tetszetős virág közül nehéz kiválasztani az első helyezetteket. Mi most mégis megpróbáljuk, bár a listánk erősen szubjektív... Íme!
A számtalan tetszetős virág közül nehéz kiválasztani az első helyezetteket. Mi most mégis megpróbáljuk, bár a listánk erősen szubjektív... Íme!
A technika legutolsó vívmányainak köszönhetően, az utazási lehetőségek növekedésével, a világ egyre közelebb kerül hozzánk. Az az idő, amikor hónapokig vagy hetekig utaztunk egyik kontinensről a másikra már rég lejárt és a felmenőink korából való kalandos felderítők is eltűntek. Ha viszont pénzünk és időnk van, akkor elmehetünk olyan történelmi helyekre, ahova a modern világ még nem ért el, hogy megváltoztassa ott az élővilágot és az emberi kultúrát. A régi bányavárosok, óceánok közepén levő szigetek megőrizték a régmúlt idők hangulatát. Lássuk, melyek is a legelszigeteltebb helyek a világon.
Napjaink legfenyegetőbb betegségei közé tartoznak a bőrfelszínen kialakuló daganatos megbetegedések, vagy egyéb kóros elváltozások, melyeknek részben a káros napsugarak, részben pedig genetikai tényezők lehetnek az okozói. A rosszindulatú bőrdaganatok közül a melanoma a festékes anyajegyekből, vagy az ép bőrről is kiindulhat, de kellő óvatossággal és megelőzéssel csökkenthetjük a kialakulás kockázatát.
Az őszi pályázat elérkezett folytatásához! 2010 májusában arra kérték a játékosokat, hogy fényképezzék le kertjüket, és küldjék meg egy rövid leírás kíséretében. És most jöhet a folytatás...
A lisztharmat fertőzés során a károsodás nagy mértékű, hisz a felületi sejtek elhalásának következtében a fertőzött részek szürkészölddé válnak, csökken a sarjhajtások és a levelek növekedése, amelyek torzulnak, majd el is száradnak. Nagyon fontos a megelőzés, de ha már megvan a baj, akkor lássuk, mit kell tennünk, hogy megmenthessük növényeinket!
A csicsóka évelő növény, a szára akár két méter magasra is megnő. A töve közelében, a talaj felszíne alatt jércetojás nagyságú gumókat fejleszt, melyek sütve, főzve, salátaként fogyaszthatók, igen kellemes ízűek és könnyen emészthetőek. Benne a szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Amennyiben vásárolni kíván, böngéssze át apróhirdetéseinket, hasznos információkhoz juthat!
A biokertbe azok a gyümölcsfajok jók, amelyeket nem kell vegyszeresen védeni a kártevőktől és kórokozóktól. <p> Minél jobban érzi magát a termőhelyén egy növényfaj, annál jobban ellenáll a betegségeknek, annál inkább kiheveri a kártevői által okozott sérüléseket. <p> Hogy mi érzi jól magát? Az a növény, amely amúgy is otthon van, azaz megszokottak számára a termőhelyi viszonyok. <p> A pesszimista álláspont szerint minél finomabb egy gyümölcs, annál inkább szeretik a kártevők, azaz annál többet kell permetezni. <p> A gyakorlat azt mutatja, hogy körtét, almát, barackot, vagy kajszit nehéz bio körülmények között termelni. Cseresznyét, meggyet, bogyósokat viszont sok odafigyeléssel lehetséges. <p> A jó csemeték kifogásához szerencse kell: nem árt, ha összehaverkodunk a helyi faiskolással, és kikérjük a véleményét.
<p> Utánanéztem. Először a 2004-es borfesztiválon hallottam ezt a nevet. Amikor a Bock pincészet standjához értem, és túlestem az árlap okozta sokkon, kiválasztottam a legolcsóbb száraz-vöröset a kínálatból. <p> A nevét akkor még nem tudtam kiejteni (most már tudom, hogy franciásan ermitázsnak mondják), a cseres íze viszont megnyerő volt. Azóta vettem is egy palackkal a Bock pincészet e jólsikerült borából. Kb. 1700 Ft-ba került a Corában: nem azt akarom mondani, hogy drága, hanem azt, hogy egy bor nekem nem ér ennyit. Egyébként ez egy cuvée, ami azt jelenti, hogy többféle szőlőfajtából készül. Tényleg nagyon cseres, így csak annak finom, aki ezt szereti. Nekem például ízlett. <p> Az Ermitage valószínűleg csak fantázianév, se francia borvidéket, se szőlőfajtát nem jelent. Jelent viszont remetelakot (angolul: hermitage). Valamint így hívják Szentpétervár szépművészeti múzeumát.
<p> Most olvastam erről egy cikket a Népszabiban, aminek az volt a címe, hogy Ha nincs fagy, a rovar szapora. <p> Összefoglalom: <p> Ilyenkor attól lehet tartani, hogy elolvad a hó, és nem védi semmi a talajt az átfagyástól. Állítólag ha ilyenkor hirtelen -15 C jön, akkor az árt az évelő növényeknek, a -25 C pedig már a fáknak is rossz. <p> A másik veszély az, hogy a növények úgy érzik, hogy tavasz van, ezért kihajtanak. A friss hajátások érzékenyek, ezért elfagynak. Januárban ettől sem kell tartani, ennyi meleg még nem veri át a növények biológiai óráját. <p> Az enyhe tél viszont kedvez a növényi kártevőknek, mert nem pusztítja el őket. A következő tavasszal nagyon elszaporodhatnak, ami fokozott védekezést indokol.
A vakond elriasztására alkalmas növények közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelynek többféle magyar elnevezése is létezik: hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel. Éppen ezért kisgyermekes családoknál nem ajánlott. A vakondproblémára megoldást ígérő másik növény a földi- vagy más néven gyalogbodza (Sambucus ebulus), melynek levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni. <p>Valószínűleg jobb eredményre vezet a Vakondűző patron alkalmazása, melynek működési elve a vakond számára kellemetlen szagok riasztó hatásán alapul.