2591. A feldolgozott szója egészségtelen? - 1. rész
Sokan ellenzik a szójából készült termékek fogyasztását a rossz ízére hivatkozva. Vajon tényleg rossz a szója íze? Cikkünkben rejlik a válasz a kérdésre.
Sokan ellenzik a szójából készült termékek fogyasztását a rossz ízére hivatkozva. Vajon tényleg rossz a szója íze? Cikkünkben rejlik a válasz a kérdésre.
Amint láthattuk, nem magával a szójával van a gond, hanem sokkal inkább a rossz feldolgozással. Ennek révén válik egészségtelenné egy amúgy egészséges növény. Nézzük meg, hogy mi történik egy ilyen feldolgozás során az ételekkel!
Ebben a cikkben a szójatermesztésről olvashatunk néhány érdekességet. Többek között azt is megtudjuk, hogy mi köze van a szójababnak az Amazonas esőerdőhöz.
Az Ulsteri Egyetem kutatói által végzett egyik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi 85 gramm vízitorma elfogyasztása jelentősen csökkenti a fehérvérsejtek rákos megbetegedését és növeli a szervezetben található, rák ellen küzdő antioxidánsok szintjét.
A köszméte bokor tüskés, ívelő ágainak köszönhetően a magassága és a szélessége eléri az 1-1,5 métert. Tanuljuk meg, hogy hogyan kell termeszteni ezt az érdekes bokrot.
Valószínű, hogy túl száraz levegőjű helyen tartja szobapáfrányát. Javaslom, hogy permetezéssel naponta párásítsa a növény környezetét, mivel elég páraigényes. Ha kéthetente tápoldatozza, az is segíthet. <br>Gondozásáról többet is megtudhat alábbi cikkünkből.
A licsi Kínából származó örökzöld növény. Ma már Nyugat-Indiában és Ausztráliában is elterjedt. <p>Sárgás virágai vannak. A termése piros, gömbölyded alakú, kissé szamócára hasonlít. A gyümölcshéj alatt fehér, zselés állagú hús van, ami édes-savanyú ízű, fűszeres illatú. A hús belsejében fényes, barna, ehetetlen mag rejtőzik, ami könnyen elválasztható.<p>Fogyasztják nyersen, párolva, aszalva, de öntetet is lehet készíteni belőle.
Többféle oka lehet a növények száradásának pl. a túlöntözés, a száraz levegő. Vannak olyanok, amelyeket a hirtelen hőmérsékletváltozás, (pl. huzatos szoba) visel meg. A tápanyaghiányból is adódhatnak hasonló probélmák. Arra kell törekedni, hogy minden növénynek ismerjük az igényeit és ahhoz alakítsuk a környezeti feltételeket. A karácsonyi kaktusz például érzékeny a túlöntözésre.
A birs a középkötött jó vízgazdálkodású, levegős talajokon termeszthető. Száraz viszonyok között, meszes talajon a gyümölcse nem fejlődik rendesen. Ez lehet az egyik ok, a másik, hogy a birs önmeddő (néhány fajta gyengén öntermékeny), ezért magányosan álló fákon nem nagyon tudnak a virágok megtermékenyülni.
A madarak elleni védelem valóban nem egyszerű, a falvakban sok helyen látható madárijesztő sem túl hatékony. Én az Ön helyében kihelyeznék pár madáretetőt a fákra, gazdagon megtöltve élelemmel, hogy "eltereljem a madarak figyelmét".<p>A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezze, majd gereblyével kicsit dolgozza be a talajba a magvakat, ezzel is megakadályozva, hogy a madarak könnyen kicsipegessék őket. A vetés után pedig hengerrel tömörítse és öntözze meg a talajt!<br>Fűmagvetéssel kapcsolatosan még több hasznos információt talál cikkeinkben.