2746. Hogyan termesszünk kaliforniai paprikát a kertünkben?
A kaliforniai paprikát nagyon könnyű termeszteni, friss, édes íze miatt pedig minden recept közkedvelt hozzávalója. A magokat és a palántákat beszerezhetjük a helyi kertészüzletből.
A kaliforniai paprikát nagyon könnyű termeszteni, friss, édes íze miatt pedig minden recept közkedvelt hozzávalója. A magokat és a palántákat beszerezhetjük a helyi kertészüzletből.
Egyre többen nem tudjuk megengedni magunknak, hogy zöldségeket vásároljunk. Az egyik megoldás a takarékosságra az, ha olyan zöldségeket veszünk, melyeknek szavatossága hamarosan lejár. De a legjobb eljárás az, ha saját zöldséget, gyümölcsöt termesztünk.
Manapság egyre többen aggódnak a mellrák miatt. A legtöbben azokra a kérdésekre szeretnének választ kapni: hogyan kell felismerni a mellrákot, hogyan lehet megelőzni, illetve visszafordítható-e a rákosodás folyamata? Cikkünkből választ kapnak arra is, hogy a jódnak milyen mértékű gyógyhatása van, és milyen szerepe van a mellrák kezelésében.
Az alga és a hínár rengeteg jódot tartalmaz. A tengeri zöldségek mindegyike tartalmaz ásványi anyagokat, ezért nagyon egészségesek, és fontos szerepük van a mellrák megelőzésében és kezelésében.
A mellrákot gyakran hozzák kapcsolatba a jódhiánnyal. A japán és az izlandi talaj nem csupán jódban, de szelénben is gazdag.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.