2896. Az avarégetés egészséges alternatívái
Amikor felmerülnek a lehullott őszi falevelekkel kapcsolatos problémák, számos egészséges alternatívát találhatunk az avarégetés helyett.
Amikor felmerülnek a lehullott őszi falevelekkel kapcsolatos problémák, számos egészséges alternatívát találhatunk az avarégetés helyett.
Manapság több lehetőség is van arra, hogy „zöldek”, vagyis környezetvédők legyünk. Tudtuk azt, hogy napi szépségápolási rutinunkkal is védhetjük a környezetünket?
Fogaink és szánk ápolásához, tisztán tartásához ajánlott fogkrémet és szájvizet használni. Ezáltal csökkenthetjük a negatív hatásokat az egészségünkre és következésképpen a környezetre nézve is.
Meglepő, hogy éppen az a termék károsíthatja nagymértékben a környezetet, a vízrendszert, sőt a bőrünket is, melyet a saját testünk tisztántartására használunk.
Amikor a szépségről van szó, sokan csak a nagyobb, látványosabb dolgok miatt aggódnak, elfeledve az apróbb részleteket. Habár a körmök nem a legfeltűnőbb részei testünknek, ha gondozatlanok, rossz benyomást keltenek.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.