3171. Mi várható idén az egyes növénykultúrákban?
A legmodernebb növényvédelmi technológiákat ismertették a Syngenta szezonnyitóján. A szezonra való felkészülés további aktuális témája a napraforgó és kukorica hibridek bemutatása volt.
A legmodernebb növényvédelmi technológiákat ismertették a Syngenta szezonnyitóján. A szezonra való felkészülés további aktuális témája a napraforgó és kukorica hibridek bemutatása volt.
A „könnyen fenntartható” kifejezés már évek óta nagyon népszerű a kertészetben. Régóta ismerjük ezt a kifejezést ahhoz, hogy egyre inkább összezavarjon bennünket. Kezdjük azzal a kérdéssel, hogy „Mit jelent a fenntartás?”. A válasz a feladaton és a feladatot elvégző személy szerint változik.
Emlékszem, tavaly mennyire aggódtam a tuják miatt! Most is hullik belülről a száraz levele, mint tavaly, de – hála a díszkertésztanodának – már tudom, hogy ez természetes folyamat tavasszal az örökzöldeknél.
A függőleges kertészet egyszerűen a növények és zöldségek felfelé irányuló növelését jelenti. Lássuk, hogy miért egyre felkapottabb ez a kertészeti irányzat!
De mi van, ha utólag rádöbbenünk, hogy egyes dolgok rossz helyre kerültek? A megoldás a mozgatható kert kialakítása!
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.