3301. Meghökkentő tények a vízről
Régen azt hittük, hogy a víz a természet örök, kiapadhatatlan tartaléka. Manapság már szerencsére másként látjuk a dolgokat...
Régen azt hittük, hogy a víz a természet örök, kiapadhatatlan tartaléka. Manapság már szerencsére másként látjuk a dolgokat...
Az ideális környezet a zöldségek számára, ha a konyhakert déli fekvésű vagyis, ha napsütéses helyen terül el. Ellenben, ha nem áll rendelkezésre egy ilyen terület, akkor a siker kulcsa abban rejlik, hogy a kertésznek olyan zöldségeket kell termesztenie, amelyek kevesebb napfényt igényelnek.
Már biztosan sokan hallottak arról a vegyszer menetes, környezetbarát megoldásról, amikor hasznos fonálférgek segítségével vesszük fel a harcot a talajban élő rovarlárvák ellen. Lássuk, hogyan is működik ez a valóságban!
Nem kell nagy kertésznek lenni ahhoz, hogy kertünket úgy megtervezzük, hogy az egész évben színes legyen. Ebben a cikkünkben Megyeri Szabolcs kertészmérnök arról mesél, hogy miért is nagyszerű megoldás kertekbe vagy utcafronti ágyásokba piros vagy sárga vesszejű somot ültetni.
A fűmagvetés a gyepesítés egyik jól bevált, hagyományos módja, melynek legfontosabb lépéseit vesszük sorra. Mikor jobb füvesíteni a kertet, tavasszal vagy összel, milyen fűmagot használjunk, hogyan fogjunk neki a munkának?
3 az 1-ben könyvet nem igazán tudok Önnek ajánlani. A Cser Kiadó témakörönként megjelentetett jól használható könyveket, ezeket tudnám javasolni. <p>Lombos fák, cserjék címmel pedig a Botanika kiadó jelentetett meg 4. kiadásban az új fajták leírásával bővített könyvet.
A tulipánok és sok más hagymás növénynél fontos, hogy 2-3 évente elvirágzás után vegyük fel hagymáikat a földből, szárítsuk ki, és hűvös helyen ´nyaraltassuk´, majd ősszel ültessük el őket. A következő évben ismét teljes pompával fognak virítani.
A borókaféléket a magvetésen kívül őszi hidegágyi vagy téli üvegházi duványozással lehet szaporítani. Tavasszal is lehetséges a szaporítás: áprilisban-májusban a friss hajtásról szedett dugvány még ugyanabban az évben meggyökeresedhet. A rosszul szaporodó fajtákat üvegházakban oltják.
A közönséges dió meleg- és fényigényes. Mélyrétegű, tápdús nem túl nedves talajt kedvel. Az átültetést és a metszést rosszúl tűri. Amennyiben több környezeti elvárásában is hiányt szenved, könnyen előfordul, hogy nem fejlődik rendesen.
Valószínű a diófáját a dió gnomóniás betegsége támadta meg, amely 3-4 mm-es barna szegélyű foltok megjelenésével kezdődik, amelyek később felfedezhetők lesznek a hajtásokon majd a gyümölcs húsán(zöld külső burkán) is.<p> A fertőzési források a lehullott levelek, ezért is érdemes ezt ősszel elégetni. Ha ez elmarad, az eredményes védekezéhez a lombot fertőtleníteni kell, lombhullás után DNOC, benomil vagy tiofanát-metil hatóanyag-tartalmú szerekkel kell permetezni.