3396. Az egészséges kert titka
Egészséges és szép kertek nem csak a mesékben léteznek, erre gyakran látunk példát is. Természetes módszerekkel látványos, egészséges kert hozható létre. Íme, néhány jó tanács ennek elérésére!
Egészséges és szép kertek nem csak a mesékben léteznek, erre gyakran látunk példát is. Természetes módszerekkel látványos, egészséges kert hozható létre. Íme, néhány jó tanács ennek elérésére!
Előző cikkeinkben már beszéltünk a talajtakarás, a fenyőkéreg előnyeiről. Ha tehát kertjében már használ fenyőkérget (vagy még csak akar), fontosnak érzem elmondani, a frissítésre érdemes odafigyelni.
Tudjuk, hogy kertünk megtervezése fontos lépés, és idejében kell elkezdeni azt. De miért kerül elő már júliusban az ősszel ültetendő virághagymák kérdésköre?
Az európai leander (Nerium oleander) a meténgfélék csalátjába tartozó, 150-180 cm magasságot elérő fás növény. A levelek hosszúkásak, keskenyek, bőrszerűek. Levelei zöld színűek, világosabb zöld fonákukon hangsúlyos központi erezet található.
A kankalin (latinosan primula) a kankalinfélék családjának több száz fajt tartalmazó nemzetsége. Ismerkedjünk meg most két széles körben elterjedt változatával: a szártalan- (Primula acualis) és a szobai kankalinnal (Primula obconica)!
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.