3591. Így jártam az egerekkel
Most már könyörtelen vagyok. Amikor az első őszi levelek lepotyognak, a gazdaboltban már az egérméreg után tekergetem a nyakam.
Most már könyörtelen vagyok. Amikor az első őszi levelek lepotyognak, a gazdaboltban már az egérméreg után tekergetem a nyakam.
A tél beállta előtt sok tennivaló akad a kertben, az udvaron, de még a házban is. Cikkünkben néhány jó tanácsot sorolunk fel, hogy milyen teendőink akadnak a veteményeskertben szeptember és december között, az időjárástól függően!
A bonszajok legkorábbi írásos emléke a Hachi-No-Ki (A cserépben nevelt fák) színdarabban található, amely a 13. században íródott. A bonszaj (vagy bonsai) tulajdonképpen "egy cserépben nevelt világegyetem" mivel a tál, a növény, a közeg tökéletes összhangban vannak.
Emlékszem, gyerekkoromban mindig szegfűcsokrot kaptak a tanárok pedagógusnapon, szegfűvel köszöntötték fel az aktuális névnapost a vendégek, szegfűvel a kezünkben ballagtunk érettségi előtt, de még a képeslapokon is szegfű virított, amiken boldog szülinapot kívántak nekünk.
Ha mulcs is van a kertünkben, akkor egész évben van vele, még ha nem is sok, dolog. Ez a munkanaptár segíthet megtervezni a munkát.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.