3711. Metszés előtt vagy után jó elvégezni a lemosó permetezést? Elmondjuk
Lehet már sokan tapasztalták a saját bőrükön, hogy a télvégi lemosó permetezést nem szabad elodázni. Mutatjuk, metszés előtt vagy után érdemes-e elvégezni?
Lehet már sokan tapasztalták a saját bőrükön, hogy a télvégi lemosó permetezést nem szabad elodázni. Mutatjuk, metszés előtt vagy után érdemes-e elvégezni?
Naponta többször együnk teljes gabonaszemből készült falatokat, kenyeret, kását, akár ilyen süteményt is. Így nem csak energiát juttatunk szervezetünkbe, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostot is.
Béres József agrármérnök-biokémikus, a híres Béres Csepp feltalálója, kutatásai során vonta le egykor a következtetés, amely szerint "a talaj a növény, az állat és az ember számára alapvető éléstár, s a föld ásványi részeinek a termeléssel együtt járó kizsigerelése, élettanilag fontos mikroelemeinek állandó csökkenése megannyi betegség előidézője". Lássuk, mi is az a Phylazonit baktériumtrágya!
Dúlhat még odakint tomboló hóvihar, a házunkba máris beköltözhet a tavasz. Konyhakertünk következő évi beültetéséhez nevelt zöldségeink azonban megkérik a magukét: az első percektől sok türelmet és odafigyelést igényelnek.
Ha februárban egy délután tavasziasra fordul az időt, az almafát már megmetszhetjük. A fa a fiatalítást rengeteg gyümölccsel hálálja meg.
Tisztelt Hölgyem! Sajnos annak ellenére, hogy többen összeültünk, nem jutottunk megoldásra, hogy mi lehet a növény. Esetleg javaslom a Google képkereső szolgáltatását, hátha segít! Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Az aranyeső csak a fiatal hajtásokon fog szépen virágozni. A metszés kimaradásával nagymértékben csökken a virágzási intenzitása. Ha már 3 éves, és már elérte a 2 méteres nagyságot, akkor is szükséges a megfelelő karbantartás. Hogy a díszítőértékéből ne veszítsen az évek folyamán, fenntartó, alakító metszéssel kell rendszeresen ápolni, így pl. az aranyeső kb. 3-5 év alatt éri el a tényleges formáját. Nem szabad se túl gyakran, és túl drasztikusan visszavágni, mert nagyon nehezen tud megújulni.
Ha valóban százlábúak szaporodtak el, akkor az semmilyen gondot nem okoz a növénynek, mert ragadozó. A vízhiányos állapotra a növények leggyakrabban lankadással, hervadással reagálnak. Ha az öntözés hatására a növény felveszi az eredeti alakját (helyreáll a turgor nyomás, a vízzel telítettség), akkor nincs nagy probléma. Ha a törzs közvetlenül a talaj feletti részen felpuhul, akkor viszont a hervadásnak a túlöntözés miatti rothadás az oka (ez pár héten belül egyértelműen ki fog derülni). Ilyenkor sem szabad feladni, mert a Diffenbachia nagyon könnyen szaporítható akár dugványozással, akár vízben való gyökereztetéssel.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
A három növény közül az Eucalyptus coccifera a legalkalmasabb a konténeres nevelésre, mert kicsit visszafogottabb növekedési erélyű, mint a másik két faj. Az erkélyen szépen fejlődne, de a szobai tartásnál lehullhatnak a levelek, ha alacsony a páratartalom, kevés a fény, és meleg van. Ez pedig télen könnyen előfordulhat. A teleltetésre társasháznál egy világos lépcsőház lenne a legmegfelelőbb, vagy egész télen az erkélyen maradhatna, és csak a nagyon fagyos napokon kerülne fagymentes, de nem meleg helyiségbe. Az illatától nem kell tartani, annyira nem érződik, hogy zavaró legyen. A jól ismert illatot lepárlással nyerik a levelekből, és csak így, olaj formában olyan tömény.