3721. Hawaii kincsei
Az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállamának, Hawaii szigetén, Oah’u-n járva sok csodálatos trópusi növénnyel találkozhatunk, melyek színeikkel és különleges külsejükkel magukra vonják a tekinteteket.
Az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállamának, Hawaii szigetén, Oah’u-n járva sok csodálatos trópusi növénnyel találkozhatunk, melyek színeikkel és különleges külsejükkel magukra vonják a tekinteteket.
Amikor a kis magoncok akkorák, hogy két ujjal gond nélkül megfoghatók, tűzdelnünk kell őket. A palánták tűzdelése (átültetése) történhet tőzegtálcába, lapos ládába vagy egyesével tőzegcserepekbe.
Az Echinopsis obrepanda a kaktuszfélék (Cactaceae) családja tartozó 10-20 cm magasra megnövő szukkulens szobanövény. Ismerkedjünk meg most ezzel a növénnyel!
Biztosnak tűnik, hogy a korai kajszik és meggyek megfáztak a fagyos időben. A gyümölcskertészek klímakamrás kísérleteiből kiderült, hogy e fajtáknak már a január végi -18 °C-os fagy is betett.
A kávét a törökök hozták Európába. A tea is jól ismert élénkítőszer, de saját kertünkben is sokféle frissítő illatot találunk. A régi parasztkertek illatos növényeit (pl. a Boldogasszony tenyere) inkább gyógyításra, mint ételízesítésre használták.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.