3906. Málnás finomság mascarponéval
Hozzávalók 4 adaghoz: 300g zsírszegény görög joghurt, 85g zsírszegény, könnyű krémsajt (pl. mascarpone), 2 lime kicsavart leve, 45g gabonapehely, 2 ek. porcukor, 125g málna.
Hozzávalók 4 adaghoz: 300g zsírszegény görög joghurt, 85g zsírszegény, könnyű krémsajt (pl. mascarpone), 2 lime kicsavart leve, 45g gabonapehely, 2 ek. porcukor, 125g málna.
Itt a nyár, megérkeztek a kánikulák, de kertész zsargonnal élve azt is mondhatjuk, hogy beköszöntött az uborka szezon! Manapság pedig már az is megszokott, hogy pihenésünk célállomása távolabbi országokra esik. Ahhoz, hogy nyaralásunk ne kellemetlen élmények tömkelege legyen, érdemes néhány egészségügyi tanácsot megfogadni!
A kutatók szerint valamennyi élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag, a meggylékúra pedig felér egy igazi vitalizáló kezeléssel.
A nyár legmelegebb időszakában sajnos nem mindig csak a fürdőzés és napozás jut osztályrészül. Ilyenkor sajnos a néha kánikulai meleg, a sajátos étrend, nyári szabadidős tevékenységek olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amikre jó előre felkészülni, amiket jobb elkerülni.
A hőség meghozta magával a nyári szmogot is, egyre több városban lépi át az egészségügyi határértéket a talajközeli ózon koncentrációja.
Ha az ablak közelébe lehet virágot helyezni, akkor nagyon sok mövény jól érezné magát a fürdőben. Elsősorban a párás levegőt igénlylők. Ezek közé tartoznak a különböző páfrányok és a trópusokról származó növények. <p>Mellékeltem néhány növény leirását.
A citruskedvelők módszere a következő: vegyünk egy agyagcserepet és töltsük meg 2/3 részéig tőzeg és homok 2:1 arányú keverékéből álló közeggel. A közeg tetejét nyomkodjuk meg és enyhén nedvesítsük be. Fektessük a talajfelszínre a citrom, narancs vagy mandarin alaposan megmosott magvait, takarjuk be őket egy centi termőközeggel, és újra tömörítsük a felszínt. A cserepet ezután állítsuk vízzel telt cserépaljba. Az agyagcserép felszívja a vizet (kapilláris úton) és továbbadja a közegnek. <p>Bővebben az alábbi cikkünkben!
Az iszalag magról, vagy hormonkezelt zölddugvánnyal, vagy bujtással szaporítható. Házi szaporítása nagy üggyel-bajjal jár, egyszerűbb megvásárolni a tenyészedényben kapható csemetét. Vízben gyökereztetés helyett nyár elején érdemes azért megpróbálni a dugványozással, vagy egy szárrész föld alá fektetésével (bujtásával), s amikor az meggyökeresedett, leválasztható az anyanövényről.
A muskátlit cserepestül, változatlan állapotban is át lehet teleltetni. Világos helyiség, 6-8 °C-os hőmérséklet és rendkívül csekély öntözés (épp ne legyen porszáraz a talaj) kell hozzá.<p>Bővebben és több teleltetési tippet talál alábbi cikkünkben.