4286. Tritikálé az egészséges és ellenálló gabona
A takarmányozás mellett a humán élelmezésben is egyre nagyobb szerepe lehet a rozs és búza hibridjeként nemesített tritikálénak. Hasznosításáról rendeztek konferenciát Szegeden.
A takarmányozás mellett a humán élelmezésben is egyre nagyobb szerepe lehet a rozs és búza hibridjeként nemesített tritikálénak. Hasznosításáról rendeztek konferenciát Szegeden.
A levendula egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, és fűszernövényünk. Aki már beleszippantott a friss levendulavirág illatába, soha nem felejti és valószínű, hogy szeretné megőrizni.
Hat fűszernövényt, köztük bazsalikomot teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai. Az eredmény megnyugtató.
Az ország legtöbb pontján párás melegben állnak a növényeink. A gombák támadására továbbra is számítani kell, rajzanak a gyümölcsmolyok és boldogan virulnak a levéltetvek. Nincs mese, permeteznünk kell! Növényvédelmi előrejelzés: 2016 június
Sokan a növényvédelem nélkül is termő növények közé sorolják a diót. Sajnos ez mára megdőlt, az ültetvényekben évente 6-9 alkalommal is kénytelenek védekezni a dió károsítói ellen.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.