4586. Talajmenti fagyok jönnek a héten
Véget ért a szép, hosszú ősz, a hét közepére már talajmenti fagyokat is jósolnak! Végezzük még el az alábbi növényvédelmi feladatokat!
Véget ért a szép, hosszú ősz, a hét közepére már talajmenti fagyokat is jósolnak! Végezzük még el az alábbi növényvédelmi feladatokat!
Ilyen egy lelkes növényrajongó - egy éjszakán át fennmarad, hogy fotózza kedvence éves virágzását. Így nyílik a dögvirág!
A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók.
Rosszullétek, gyomorégés, vitaminhiány, dagadó láb és még sorolhatnánk, hogy a terhesség alatt mennyi kellemetlen tünet jelentkezhet. Jó hír viszont, hogy ezekre van természetes gyógyír! Egy-egy gyógyteával, helyes táplálkozással, zöldségekkel és gyümölcsökkel, és persze egy kis odafigyeléssel sok tünetet tudsz hatékonyan kezelni!
Érdemes kipróbálni néhány házilag készíthető fürdőkozmetikumot, mert ezek amellett, hogy jót tesznek a bőrnek, illatukkal nyugtatnak is, és amíg elkészítjük ezeket ráhangolódhatunk a pihentető fürdőre…
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.