A BUDAPESTI ÖKOPIACOK TÖRTÉNETE II.
2002 tavaszán merült fel egy a pesti oldalon lévő ökopac létesítése, ami ma már 5000 m2-en működik.

2002 tavaszán az Inzula Kft. biogazdálkodó orvosokból álló tulajdonosai felvetették egy új, a pesti oldalon lévő ökopac létesítését. A piac helyéül felajánlották a kft. telephelyének udvarát és vállalták a piac kialakítását, felépítését, működtetésének anyagi és jogi feltételeinek biztosítását. A piac működtetésére, szervezésére felkérték a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért alapítvány elnökét. Az alapítvány vezetője 1999-2001 között az egyesület elnökeként nagy tapasztalatra tett szert a Marczibányi téri ökopiac szervezésében, működtetésében, az ökopiaci rendszabály kidolgozásában. Az új piac szervezésében még aktívan részt vett Parádi Andor, az egyesület vezetőségi tagja, a Bio Klub vezetője.

Az újpesti biopiac bekerített, kb. 5 000 m2-es területen saját parkolóval rendelkező piac. Két év alatt kialakult - egyre növekvő - vevőkörrel, kultúrált körülmények között működő piac a régi biopiacok hangulatát folytatja. Nem csak árusítóhely, de a vevők számára kultúrált körülmények között való beszélgetésre is alkalmas. A gyerekeknek homokozót, játszóteret is létrehoztak a piac üzemeltetői. A piac területén biobolt is működik. Tervezik a biohúst és bio pékárukat árusító boltok létrehozását.

A Marczibányi téri biopiac válságát látva, átérezve, hogy 40-60 biokistermelő gazdaság léte, ennyi család megélhetése, egzisztenciája forog veszélyben, a piac üzemeltetője felajánlotta, hogy kultúrált, fedett árusítási lehetőséget biztosítanak a Marczibányi téri piacról átmenő ellenőrzött termelőknek. Így azok a termelők, akik egy végleges megoldásig vállalják az árusítást az újpesti ökopiacon (Barosss u. 105-107.), helyet kapnak és a törzsvásárlóik is megtalálhatják náluk a kedvelt bioélelmiszereket.

Ha az egyesület elnökét "meglepetésként" érte a felmondó levél, az igazi meglepetés a termelőket és a vásárlókat érte, amikor a piac kerítésére kifüggesztett értesítőből olvashatták, hogy január 1-től tovább nem árusíthatnak, ill. vásárolhatnak bioélelmiszert.
Nem segít helyzetükön az sem, hogy a II. kerület képviselőtestülete már november 4-i ülésén napirend előtt foglalkozott a biopiac helyzetével, és pártállástól függetlenül megoldást keresett, hiszen gyors megoldást ők sem tudtak ajánlani.

A termelők - érthetően - kevésbé bíznak a Biokultúra Egyesület jelenlegi vezetésében, hogy megoldást találnak. Ha három és fél év alatt nem tettek semmit, másfél hónap alatt nem is tudnak. (Ahogy ezt Czeller Gábor elnök is kijelentette.)
A termelők maguk közül bizottságot létrehozva keresik a minél gyorsabb és megfelelő megoldást. Munkájukat nehezíti, hogy a termelők Budapesttől és egymástól esetenként 2-300 km-re vannak, a hét közben el vannak foglalva a termeléssel, pénteken már a piacra való felkészüléssel, az áruk csomagolásával.

Másrészt nincs se idejük, se helyismeretük a zűrzavaros budapesti hivataloknál, önkormányzatoknál az ügyek intézésére.
Jelenleg a termelők, vásárlók, civil szervezetek keresik a megoldást egy jól elérhető helyen lévő új, tágas, kultúrált árusítást, vásárlást lehetővé tevő, a jogszabályoknak megfelelő biopiacra. A Biokultúra Egyesületben csalódva, saját kezükbe kívánják venni az új piac, a megélhetésüket biztosító piac működtetését. Nemes Mátyás egy olyan központi bio nagybani piacról álmodik, ahonnan el lehet látni a kisebb budapesti piacokat. (Ezt kellett volna már három évvel ezelőtt megtenni. Ha a Marczibányi téri piac forgalmát 20-25 árusban maximálták volna, és mellette még 3-4 biopiacot szerveztek volna, most nem lenne ilyen nagy a probléma.)

Egyelőre az újpesti piac jelenti a Biokultúra Egyesület tagjainak, termelőinek a mentőövet. Az a piac, melynek létéről a Biokultúra Egyesület vezetése két éven keresztül nem volt hajlandó tudomást venni. Bízzunk benne, hogy az új biopiac önállósítani tudja magát a még mindig válsággal küzdő egyesülettől. 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.