2020: megjelent a hazai szamóca (eper) a piacon

5

Már kapható lesz a hétvégétől a friss magyar szamóca a piacokon: az enyhe tél és tavasz kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít a fagyok ellenére is.

Az agrárkamara keddi közleménye szerint idén az enyhe tél és tavasz kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít a fagyok ellenére is.

A piacokon jelenleg elsősorban kilózott lédig kiszerelés fogy, az áruházakban továbbra is 250-500 grammos zárt csomagolású termékek kaphatók, de igény mutatkozik a családi csomagokra, azaz a 2 kilogrammos kiszerelésekre is, ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta - tették hozzá.

Ismertették, hogy a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba három fázisban érkezik: a héten a részben fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.

szamoca_eper_folia_alatt

Kitértek arra is, hogy a tavalyi adatok alapján a magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektárt tesz ki, az időjárás függvényében pedig évente 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Számos termelő tervezi, hogy "szedd magad" akciót indít majd, természetesen az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett. Többen gondolkodnak házhozszállítás elindításában, de ez az 500 grammos csomagok kiszállításánál nem igazán gazdaságos, az alacsony üzemanyagárak ellenére sem - írta a NAK.

szamoca_ara

A belföldön termesztett szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként a 2000-4000 forint tartományban mozog, mert a jóval magasabb termelési költséggel járó fóliás és üvegházi termesztésből származik a gyümölcs. A spanyol, illetve görög szamóca sokkal olcsóbb ebben az időszakban a piacon, ugyanakkor a járványhelyzet miatt az előző évekhez képest mérsékeltebb mennyiségben, gyengébb minőségben kapható - húzta alá.

Magyarországon a 700 hektár körüli termőterületről évjáratonként változóan 10-20 ezer tonna szamócát szüretelnek a gazdák. Jelenleg a termőfelület mintegy 40 százalékán szabadföldön, 60 százalékán pedig valamilyen takarás alatt termesztik ezt a gyümölcsöt.

Május közepén várhatóan nyitnak a szedd magad eperföldek/szamócaföldek

értékelés