Hogyan védekezhetek a málna gubacsdarázs ellen?
A málna gubacsdarázs a málnavessző oldalán mogyoró méretű szövetburjánzást képez. A legegyszerűbb védekezés ellene a fertőzött vesszők levágása és elégetése. 

Hogyan védekezhetek a málna gubacsdarázs ellen?


A kártevő a málnavessző oldalán mogyoró méretű szövetburjánzást képez. A legegyszerűbb védekezés ellene a fertőzött vesszők levágása és elégetése. A vegetációs időben az erősen fertőzött málnavesszőket permetezze meg Fendona 0,1 %-os oldatával. A permetlébe tegyen tapadást fokozó anyagot (például Nonitot vagy káliszappant) is. A málna érése előtt két héttel, valamint a szüret teljes idején tilos a permetezés!

 

Mi az oka a fák mézgásodásának?


A mézgacseppek képződésének sokféle élettani oka lehet : erős téli és tavaszi fagyok, talajhibák, vízhiány, táplálkozási rendellenességek, rosszul megválasztott alany, stb. A mézgásodás megszüntetéséhez az előidéző okot kell megkeresni és azt megszüntetni - feltéve, hogy erre van lehetőségünk.

 

ÉRDEKES KÉRDÉSEK, HASZNOS VÁLASZOK

 

Tüneti kezelés: a mézgacseppeket le kell a fa törzséről, ágairól választani, az alatta levő elhalt, rendszerint elbarnult szövetet éles késsel ki kell vágni és a keletkezett sebet be kell kenni sebvédő anyaggal (Cellcid, Fabalzsam, stb.)

 

 

értékelés