Kis fa, edényben - a bonsai
A bonsai szó japánból ered, jelentése "kis fa, edényben". Ezek az apró növények nem "torzszülöttek", minden olyan jellegzetes vonást megtalálhatunk bennük, ami egy felnőtt fa velejárója.

A mindennapi életünkben fontos szerepet játszanak a növények. Szinte minden ember díszíti lakását velük, ünnepekre vagy egyszerű figyelmességből gyakran veszünk virágot szeretteinknek. A fák azonban kezdenek eltűnni a hétköznapjainkból.

Kis fa, edényben - a bonsai

Naponta megyünk el mellettük, de jóformán eszünkbe sem jut, hogy a fáknak is szükségük van gondoskodásra. Az évszázadokon át tisztelt növények korunkra elvesztették érdekességüket, az emberek többsége puszta tárgyként tekint rájuk, és csak nagy ritkán, tavasszal vagy ősszel vesszük észre a szépségeit. Bár a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt - először mindössze szórakozásképpen - elkezdték gondozni a törpe fácskákat, századunk végén új természetszemléletként üdvözlik szerte a világon.

Kis fa, edényben - a bonsai

A bonsai szó japánból ered, jelentése "kis fa, edényben".

Ezek az apró növények nem "torzszülöttek", minden olyan jellegzetes vonást megtalálhatunk bennük, ami egy felnőtt fa velejárója, és nem is kínzás, hiszen a rendesen gondozott növény nagyszerűen érzi magát miniben is.

Kis fa, edényben - a bonsai
A bonsai két alapvető szabályozásra épül, a földmennyiség korlátozására és a rendszeres metszésre.

Ne gondoljunk továbbra sem a fák megnyomorítására, hiszen gondos metszésünk eredményeképpen sokkal kevesebb kárt okozunk, mint egy átlagos vihar a természetben, ráadásul ezáltal mi magunk alakíthatjuk ki fácskánk külalakját.

A növény genetikai felépítése egyáltalán nem módosul, tehát az általunk gondozott bonsai normál méretű gyümölcsöket terem és ha kedvező feltételek mellet kiültetjük az erre alkalmasakat a szabadba, akkor képesek alkalmazkodni környezetükhöz és gyors növekedésnek indulnak. Az igazi bonsai rajongó persze erre nem is gondol, hiszen egy-egy fácska akár életünk végéig is elkísérhet minket.

A bonsai, nevének eredete ellenére Kínából származik, nagyjából a VI.-X. század idején találhatunk először említést az edényben tartott apró fácskákról.

Szerző:

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen permetszerek használhatóak 2020-ban kajszi és meggy moniliás betegsége ellen?

A virágfertőző monília (Monilinia laxa) a bibén, de a sziromleveleken keresztül is be tud hatolni a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást okozhat. Tavasszal tehát a virágokat kell megóvni a gomba támadásától.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

primula

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.