Növények teleltetése: amarillisz és leander

4.5
Növények teleltetése: amarillisz és leander
Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől. A leanderbokrok a fagyok beálltáig kint maradhatnak.

Hogyan teleltessük az amarilliszt és a leandert?

Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől, a túlságosan hosszúra nőtt gyökereit meg kell kurtítani, és úgy kell elhelyezni a földben, hogy a hagymának csak a fele legyen a talaj alatt. A földet ültetés után alaposan meg kell öntözni, de csak egyszer, majd a cserepet meleg, sötét helyre kell tenni, ahol a hagyma élettevékenysége megindulhat. A bimbóképződéshez sötét, 10-12 °C és kb. 2-3 hónap szükséges. Ha a virágszár megjelent és 15-20 centiméterre megnyúlt, következhet az intenzív öntözés, hetenként egyszer műtrágyaoldattal is. Az is lényeges, hogy ebben az időben már a világos, de nem túl meleg helyet igényli a növény.

Amarillisz virágoztatása karácsonyra>>


Teleltetés: amarillisz és leander

Teleltetés: amarillisz és leander

 

A leander kellemesen pihen a pincében

A leander teleltetése kertes házban legtöbbször nem okoz problémát. A leander fácskák és bokrok a fagyok beálltáig maradhatnak a szabadban. A téli hónapok idején elég egy megfelelően hűvös, de fagymentes és világos helyet találni számukra. Mivel a leander leveleit a tél folyamán sem hullajtja le, ezért fontos, hogy a teleltetőhely világos legyen. Bár a nyári hónapokban vízigényes, a téli időszakban csak kevés vizet igényel. Semmiképp se öntözzük túl! Túlságosan sötétben és zárt, levegőtlen helyen a leveleket sűrűn ellepik a nedvszívó pajzstetvek, atkák, amelyek ellen idejében és hatékonyan kell védekezni.

Tudod? Leander metszése ősszel vagy tavasszal jobb?


Teleltetés: amarillisz és leander

értékelés