Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre
A szobanövények idővel megunják a cserepüket. Egyrészt felemésztik a virágföld tápanyagait, másrészt kinövik a földlabdájukat. Ilyenkor át kell ültetni őket. Megmutatjuk, hogyan!

A szobanövények idővel megunják, vagy kinövik a cserepüket. Ültessük át őket!

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Egyrészt felemésztik a virágföld tápanyagait, másrészt kinövik a földlabdájukat. Ha cserepes növényünk akkorára nő, hogy pusztán a saját súlyától könnyen borulékonnyá válik, vagy éppenséggel visszamarad a fejlődésben, kezd alaktalanná válni vagy satnyulni, akkor eljött az ideje az átültetésnek. Új cserépre van szükség akkor is, ha a növény gyökerei spirálisan körbenőttek, vagy kibújtak az alsó vízelvezető nyílásokon.

 

Hogyan ültessük át a növényeket?


Óvatosan csúsztassuk ki a növényt a cserépből néhány centire, hogy meggyőződjünk róla, valóban szükséges-e a "költöztetés". Az átültetéssel a gyökérzetnek több helyet hagyunk, a régi földet frissel egészítjük ki. Nem elhanyagolható szempont, hogy a növényünk szebb látványt nyújt a méretéhez illő edényben.

 

Ne ültessünk túl nagy cserépbe!


Álljunk ellen a kísértésnek, és ne ültessük a növényt sokkal nagyobb cserépbe! A pár centivel nagyobb edény tökéletesen megfelel. Ha túl nagy konténert használunk, a szükségtelen mennyiségű föld túl sok vizet fog tárolni, a növény gyökérzete a kelleténél nagyobb mértékben fog növekedni, ez pedig hátráltatja a levelek növekedését és a virágzást.

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre
Az ültetés: első lépés


Ellenőrizzük, hogy a növény gyökerei valóban körbenőtték az edény belsejét.

Forgassuk vagy ütögessük meg az edényt, majd a növényt a földdel együtt óvatosan borítsuk ki a tenyerünkbe úgy, hogy növényt a leveles felével lefelé, az ujjaink között, a gyökérlabdát pedig a tenyerünkben tartsuk.

 

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Az ültetés: második lépés


Ujjunkkal óvatosan lazítsuk meg a gyökereket a gyökérlabda alján, valamint oldalain. Ezt követően késsel vágjuk le a gyökérlabda alsó harmadát.

Ezzel elősegítjük az új gyökerek oldalsó és lefelé irányú növekedését, és elkerülhetjük a spirális gyökérnövekedést. Nyessük le az élettelen vagy sérült gyökérrészeket.

 

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Az ültetés: harmadik lépés


Helyezzük az új, nagyobb konténer közepébe a növényt, ügyelve arra, hogy egyenesen álljon. A gyökérlabda teteje a cserép pereme alatt 1-2 cm-rel legyen. Szórjunk új ültetőföldet a növény köré és tömörítsük az ujjunkkal. Végül bőségesen öntözzük meg a növényt.

Ne ijedjünk meg, ha az első pár nap kókadni látszik a növényünk: nemsokára kiheveri a megrázkódtatást, erőre kap, és meghálálja a gondoskodásunkat.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Kihajtáskor a szilfánk évek óta a mellékelt fotón látható beteg leveleket hozza. . .

A szil zacskós gubacstetű (Tetraneura ulmi) a tettes.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.