Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre
A szobanövények idővel megunják a cserepüket. Egyrészt felemésztik a virágföld tápanyagait, másrészt kinövik a földlabdájukat. Ilyenkor át kell ültetni őket. Megmutatjuk, hogyan!

A szobanövények idővel megunják, vagy kinövik a cserepüket. Ültessük át őket!

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Egyrészt felemésztik a virágföld tápanyagait, másrészt kinövik a földlabdájukat. Ha cserepes növényünk akkorára nő, hogy pusztán a saját súlyától könnyen borulékonnyá válik, vagy éppenséggel visszamarad a fejlődésben, kezd alaktalanná válni vagy satnyulni, akkor eljött az ideje az átültetésnek. Új cserépre van szükség akkor is, ha a növény gyökerei spirálisan körbenőttek, vagy kibújtak az alsó vízelvezető nyílásokon.

 

Hogyan ültessük át a növényeket?


Óvatosan csúsztassuk ki a növényt a cserépből néhány centire, hogy meggyőződjünk róla, valóban szükséges-e a "költöztetés". Az átültetéssel a gyökérzetnek több helyet hagyunk, a régi földet frissel egészítjük ki. Nem elhanyagolható szempont, hogy a növényünk szebb látványt nyújt a méretéhez illő edényben.

 

Ne ültessünk túl nagy cserépbe!


Álljunk ellen a kísértésnek, és ne ültessük a növényt sokkal nagyobb cserépbe! A pár centivel nagyobb edény tökéletesen megfelel. Ha túl nagy konténert használunk, a szükségtelen mennyiségű föld túl sok vizet fog tárolni, a növény gyökérzete a kelleténél nagyobb mértékben fog növekedni, ez pedig hátráltatja a levelek növekedését és a virágzást.

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre
Az ültetés: első lépés


Ellenőrizzük, hogy a növény gyökerei valóban körbenőtték az edény belsejét.

Forgassuk vagy ütögessük meg az edényt, majd a növényt a földdel együtt óvatosan borítsuk ki a tenyerünkbe úgy, hogy növényt a leveles felével lefelé, az ujjaink között, a gyökérlabdát pedig a tenyerünkben tartsuk.

 

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Az ültetés: második lépés


Ujjunkkal óvatosan lazítsuk meg a gyökereket a gyökérlabda alján, valamint oldalain. Ezt követően késsel vágjuk le a gyökérlabda alsó harmadát.

Ezzel elősegítjük az új gyökerek oldalsó és lefelé irányú növekedését, és elkerülhetjük a spirális gyökérnövekedést. Nyessük le az élettelen vagy sérült gyökérrészeket.

 

 

Több föld, nagyobb cserép - ültetés lépésről-lépésre

Az ültetés: harmadik lépés


Helyezzük az új, nagyobb konténer közepébe a növényt, ügyelve arra, hogy egyenesen álljon. A gyökérlabda teteje a cserép pereme alatt 1-2 cm-rel legyen. Szórjunk új ültetőföldet a növény köré és tömörítsük az ujjunkkal. Végül bőségesen öntözzük meg a növényt.

Ne ijedjünk meg, ha az első pár nap kókadni látszik a növényünk: nemsokára kiheveri a megrázkódtatást, erőre kap, és meghálálja a gondoskodásunkat.

értékelés