Filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa)
Tetszetős megjelenésű, termetes szobanövény. Levelei mélyen karélyosak, hullámos szélűek, és fényesek. A levelek tagoltsága fokozódik az idősebb példányoknál.

A filodendron-fajok két alapvető típusba sorolhatók: vannak kúszó és a nem kúszó növekedésűek.

Kúszó filodendron >>

Ez a növény nem kúszik, hanem saját szárán áll. Tetszetős megjelenésű, levelei mélyen karélyosak, hullámos szélűek, és fényesek. A levelek tagoltsága fokozódik az idősebb példányoknál. Törzse rövid, de a növény magassága elérhti a 120 cm-t is.

Fényigény

Szerény fényigényű növény, amely egyenesen következik a természetes élőhely adottságaiból, ahol legfeljebb szórtfény jut le a zárt lombkoronák alá. A közvetlen napfény könnyen, az ablakon keresztül is kifakíthatja, megégethetileveleit, ezért a lakásban árnyékosabb sarkot válasszunk számára. Már csak azért is jobb sarokban vagy fal mellet nevelni, mert a növény a fény felé fog fordulni, ezért az ablak elé helyezve mindig csak a levél fonáki részétcsodálhatjuk. Tehát a növény számára legjobb a félárnyékos, árnyékos hely.

 

Filodendron, könnyezőpálma

Hőigény

Melegigénye átlagos, télen legalább 12-14 °C szükséges számára, bár ilyen körülmények között alig, vagy egyáltalán nem fejlődik. Aktív növekedéskor biztosítsunk neki 18 °C feletti hőmérsékletet. 27 °C-os melegben is jólérzi magát, de ilyenkor jóval nagyobb a vízigénye, magasabb páratartalmat és jobb szellőzést igényel.

Vízigény

Közepesen vízigényes növény, a pangó vizet nem kedveli. A legjobb megoldás, ha egy alaposabb öntözés után hagyjuk a talaj felső néhány cm-es rétegét kiszáradni, és csak ekkor öntözünk újra. Lehetőleg szobahőmérsékletű, lágy- vagy esővizet használjunk. Az esővizes öntözést meghálálja. Télen kevesebb vizet igényel. Öntözéskor a vízmennyiséget a hőmérsékletnek megfelelően növeljük illetve csökkentsük.

Szobanövényként való elterjedését nagyban segítette, hogy a száraz levegőt jól viseli, bár párás környezetben érzi magát a legjobban. A fűtési szezonban a száraz levegő miatt néha jót tesz, ha vízzel permetezzük a leveleket. A nagy levélfelületen sokszor megáll a por, és a vízpermettől kissé foltos lesz, ez ellen szobahőmérsékletű vízzeltörténő zuhanyoztatással, hatalmasra nőtt és nagy cserépben nevelt példánynál szivacsos lemosással lehet védekezni. A zuhanyoztatásnál elkerülhetetlen, hogy a cserépben a föld nagyon átnedvesedjen, vízzel telítődjön, ezt a következő öntözéseknél figyelembe kell venni.

Talajigény és átültetés

A könnyezőpálma szerves anyagban gazdag, tőzeges talajkeveréket igényel. A fiatal növényeket évente ültessük át B típusú laza virágföldbe, az idősebb növényeknél csak felszíni talaj cserét végezzünk. A beállt növényt évente kétszer tápoldatozzuk, de ne adagoljuk túl a műtrágyát. Ennek veszélye kevésbé lényeges, ha lakásunk nagy, és a növény fejlődése nem okoz problémát. Ha kinőtte cserepét, tavasszal feltétlenül ültessük át. Dísznövényként nevelve erős karóhoz kell kötni, átlátszó horgászzsinórral rögzíthetjük masszív bambuszkaróhoz is, így szára akár a 6 m-t is meghaladhatja. Szobai körülmények között ritkán virágzik. Virágzásának időpontja nyár. A virágfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő páratartalom. Vitorlavirághoz hasonlatos virága tömzsi száronfejlődik, amelyből a 20-25 cm hosszú, 5-7,5 cm átmérőjű gyümölcs fejlődik.

Gyümölcsöket is csak üvegházi vagy télikerti körülmények között hoz 4-6 évente. A gyümölcs beéréséhez több mintegy év szükséges. A gyümölcs kalória tartalma alacsony, kalcium és C-vitamin tartalma magas. Idővel elfoglalja az egész lakást, így csak akkor vigyük be otthonunkba, ha tudunk neki elég helyet és teretbiztosítani. A fiatal példányokon a levelek világoszöldek, míg az idősebb növényeken sötét mélyzölddé változnak. A növény tövéhez érdemes kisebb növényeket, vagy futó növényt beültetni, így sokkal szebb lesz az összhatás.

Szaporítás

Magról is szaporítható, bár a növény fejlődése így sokáig tart. A magoncok csírázás után a fénnyel ellentétesirányban nőnek mindaddig, míg nem találnak egy fatörzset, amelyre felkúszhatnak. Ezt helyettesítheti az erőstámaszték. A helytelen neveléstől felkopaszodott, vagy túl nagyra nőtt növényt könnyedén lehet dugványozni is. A növénycsúcsi részét levágva akár vízben, akár virágföld és homok keverékében könnyen gyökereztethetjük. Vágás utánvárjuk meg, hogy a kiszivárgó zöldes nedv beszáradjon. Hasonlóan járhatunk el a 20-30 cm-es szárrészekkel is, atalaj felett 15-20 cm-el elvágott növény pedig új leveleket fog hozni. Ha növényünk már nagyon terebélyes, kordában tarthatjuk, ha kettévágjuk. A felső felét külön gyökereztethetjük.Alja pedig új hajtás hoz. 30 cm-es szárdarabbal már szaporítható. A levágott darabokat dugjuk félig homok éskomposzt keverékébe. Begyökerezés után szerves anyagban gazdag talajba, végleges helyükre kerülhetnek. Türelem kell a könnyezőpálma szaporításához, sokszor 6-8 hetet kell várnunk, amíg gyökeresedni kezd.

Forrás:
novenytar.krp.hu

értékelés