Filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa)
Tetszetős megjelenésű, termetes szobanövény. Levelei mélyen karélyosak, hullámos szélűek, és fényesek. A levelek tagoltsága fokozódik az idősebb példányoknál.

A filodendron-fajok két alapvető típusba sorolhatók: vannak kúszó és a nem kúszó növekedésűek.

Kúszó filodendron >>

Ez a növény nem kúszik, hanem saját szárán áll. Tetszetős megjelenésű, levelei mélyen karélyosak, hullámos szélűek, és fényesek. A levelek tagoltsága fokozódik az idősebb példányoknál. Törzse rövid, de a növény magassága elérhti a 120 cm-t is.

Fényigény

Szerény fényigényű növény, amely egyenesen következik a természetes élőhely adottságaiból, ahol legfeljebb szórtfény jut le a zárt lombkoronák alá. A közvetlen napfény könnyen, az ablakon keresztül is kifakíthatja, megégethetileveleit, ezért a lakásban árnyékosabb sarkot válasszunk számára. Már csak azért is jobb sarokban vagy fal mellet nevelni, mert a növény a fény felé fog fordulni, ezért az ablak elé helyezve mindig csak a levél fonáki részétcsodálhatjuk. Tehát a növény számára legjobb a félárnyékos, árnyékos hely.

 

Filodendron, könnyezőpálma

Hőigény

Melegigénye átlagos, télen legalább 12-14 °C szükséges számára, bár ilyen körülmények között alig, vagy egyáltalán nem fejlődik. Aktív növekedéskor biztosítsunk neki 18 °C feletti hőmérsékletet. 27 °C-os melegben is jólérzi magát, de ilyenkor jóval nagyobb a vízigénye, magasabb páratartalmat és jobb szellőzést igényel.

Vízigény

Közepesen vízigényes növény, a pangó vizet nem kedveli. A legjobb megoldás, ha egy alaposabb öntözés után hagyjuk a talaj felső néhány cm-es rétegét kiszáradni, és csak ekkor öntözünk újra. Lehetőleg szobahőmérsékletű, lágy- vagy esővizet használjunk. Az esővizes öntözést meghálálja. Télen kevesebb vizet igényel. Öntözéskor a vízmennyiséget a hőmérsékletnek megfelelően növeljük illetve csökkentsük.

Szobanövényként való elterjedését nagyban segítette, hogy a száraz levegőt jól viseli, bár párás környezetben érzi magát a legjobban. A fűtési szezonban a száraz levegő miatt néha jót tesz, ha vízzel permetezzük a leveleket. A nagy levélfelületen sokszor megáll a por, és a vízpermettől kissé foltos lesz, ez ellen szobahőmérsékletű vízzeltörténő zuhanyoztatással, hatalmasra nőtt és nagy cserépben nevelt példánynál szivacsos lemosással lehet védekezni. A zuhanyoztatásnál elkerülhetetlen, hogy a cserépben a föld nagyon átnedvesedjen, vízzel telítődjön, ezt a következő öntözéseknél figyelembe kell venni.

Talajigény és átültetés

A könnyezőpálma szerves anyagban gazdag, tőzeges talajkeveréket igényel. A fiatal növényeket évente ültessük át B típusú laza virágföldbe, az idősebb növényeknél csak felszíni talaj cserét végezzünk. A beállt növényt évente kétszer tápoldatozzuk, de ne adagoljuk túl a műtrágyát. Ennek veszélye kevésbé lényeges, ha lakásunk nagy, és a növény fejlődése nem okoz problémát. Ha kinőtte cserepét, tavasszal feltétlenül ültessük át. Dísznövényként nevelve erős karóhoz kell kötni, átlátszó horgászzsinórral rögzíthetjük masszív bambuszkaróhoz is, így szára akár a 6 m-t is meghaladhatja. Szobai körülmények között ritkán virágzik. Virágzásának időpontja nyár. A virágfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő páratartalom. Vitorlavirághoz hasonlatos virága tömzsi száronfejlődik, amelyből a 20-25 cm hosszú, 5-7,5 cm átmérőjű gyümölcs fejlődik.

Gyümölcsöket is csak üvegházi vagy télikerti körülmények között hoz 4-6 évente. A gyümölcs beéréséhez több mintegy év szükséges. A gyümölcs kalória tartalma alacsony, kalcium és C-vitamin tartalma magas. Idővel elfoglalja az egész lakást, így csak akkor vigyük be otthonunkba, ha tudunk neki elég helyet és teretbiztosítani. A fiatal példányokon a levelek világoszöldek, míg az idősebb növényeken sötét mélyzölddé változnak. A növény tövéhez érdemes kisebb növényeket, vagy futó növényt beültetni, így sokkal szebb lesz az összhatás.

Szaporítás

Magról is szaporítható, bár a növény fejlődése így sokáig tart. A magoncok csírázás után a fénnyel ellentétesirányban nőnek mindaddig, míg nem találnak egy fatörzset, amelyre felkúszhatnak. Ezt helyettesítheti az erőstámaszték. A helytelen neveléstől felkopaszodott, vagy túl nagyra nőtt növényt könnyedén lehet dugványozni is. A növénycsúcsi részét levágva akár vízben, akár virágföld és homok keverékében könnyen gyökereztethetjük. Vágás utánvárjuk meg, hogy a kiszivárgó zöldes nedv beszáradjon. Hasonlóan járhatunk el a 20-30 cm-es szárrészekkel is, atalaj felett 15-20 cm-el elvágott növény pedig új leveleket fog hozni. Ha növényünk már nagyon terebélyes, kordában tarthatjuk, ha kettévágjuk. A felső felét külön gyökereztethetjük.Alja pedig új hajtás hoz. 30 cm-es szárdarabbal már szaporítható. A levágott darabokat dugjuk félig homok éskomposzt keverékébe. Begyökerezés után szerves anyagban gazdag talajba, végleges helyükre kerülhetnek. Türelem kell a könnyezőpálma szaporításához, sokszor 6-8 hetet kell várnunk, amíg gyökeresedni kezd.

Forrás:
novenytar.krp.hu

Megosztás

Édenkertész válaszol

Karácsonykor kaptam a medinillát, az elején csak elkezdtek lepotyogni a virágai. Azt hittem azért, mert vége a virágzási időszaknak, de az utóbbi időben szürkés foltok jelentek meg a leveleken. . .

A Medinilla kényes növény, nem könnyű tartani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Napraforgó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.