Mitől kopaszodik fel a szobafenyő?

Közkedvelt dísze otthonunknak a szobafenyő. Ha nem elégítjük ki igényeit, levelei hamar sárgulni kezdenek és fokozatosan lepotyognak. 

A szobafenyő gondozása

  • A szobafenyő szereti a hűvös, jól megvilágított helyet, egyenletes növekedés mellett a 1,5 méteres magasságot is elérheti
  • Természetes élőhelyén, Ausztrália keleti partjainál fekvő Norfolk szigeten akár 50-60 méteresre is megnő.
  • Mitől kopaszodik fel a szobafenyő?
    Koronája piramis alakú, ágövei szimmetrikusan állnak, tűlevelei világoszöldek, legyezőszerűen állnak.
  • Sajnos neve ellenére szobában elég nehezen nevelhető. A legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza. Ez a túlzott napsütéstől vagy a mélyárnyéktól, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt történhet.

A szobafenyő gondozása

Fényigény:
Világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, óvjuk a közvetlen napsütéstől. Árnyékos helyen, sötétben levelet fokozatosan elhullajtja.

Hőigény:
Átlagos meleget kedvel, télen tartsuk hűvös helyen, kb. 10 °C-on.

Vízigény:
Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, télen ritkábban. Figyeljünk, hogy talaja jó vízáteresztő legyen, mert a tömörödött földben vagy pangó víz esetén fenyőtűi sárgulásnak indulnak. Savanyú, tőzeges földbe ültessük.

Páratartalom:
Permetezzük a leveleket, ha fűtött szobában tartjuk. Időnként levegőztessük. Nyári záporok alkalmával nyugodtan kitehetjük a teraszra, meghálálja az esőfördőt.

Betegségek:
A kiszáradás és a túlöntözés illetve a mélyárnyék egyaránt megviseli.

Kártevők:
Általában nincsenek.

szobafenyo

Ha túl nagyra nőtt növényünk a nyár folyamán megpróbálhatjuk 15-20 centi hosszú félfás hajtáscsúcsát levágva szaporítani. Mindenképp használjunk gyökereztető hormont, fóliatakarást hogy egyenletesen meleg és párás környezetet biztosíthassunk a dugvány számára. A gyökeresedés így is több hónapot vehet igénybe.

értékelés