A madárfészekpáfrányt imádják a pajzstetvek
A madárfészekpáfrányt (Asplenium nidus) nagy, sötét középerű, hullámos szélű, lándzsa alakú levelek jellemzik. Jó búvóhelyek a kártevők számára. Ezért aztán ki is használják... 

A madárfészekpáfrány és a pajzstetvek

A madárfészekpáfrányt nagy, sötét középerű, hullámos szélű, lándzsa alakú levelek jellemzik. Elég nagyméretű, dekoratív növény ahhoz, hogy szoliterként (egyedül, magában álló) is megállja a helyét. Az új hajtások mintha egy madárfészekből bújnának elő, innen a magyar neve is.

madárfészekpáfrány

 

A páfrányok többsége a száraz, meleg levegőt nem viseli el. Az Asplenium egy kicsit jobb tűrőképességű, de ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki, és a szobai levegőt is párásítani kell.

A páfránylevél fonákján rendszeresen barna pettyek vagy csíkok jelennek meg: ezek spóratartók - azt jelzik, hogy a levél kifejlett és egészséges. A spóratokban fejlődő spórák szaporításra alkalmasak. Az Asplenium érzékeny a pajzstetűre.

MADÁRFÉSZEKPÁFRÁNY (Asplenium nidus)

  • A madárfészek hőigénye: Átlagos meleg, éjszaka hűvös, de nem hideg. A 16-21 °C közötti hőmérsékletet szeretik a legjobban.
  • A madárfészek fényigénye: A közhiedelemmel szemben a páfrányok nem árnyékkedvelők, legtöbbjük olyan trópusi erdőben él, ahol a fák közé a napfény is behatol. Szeretik a szórt fényt, így a keleti vagy északi fekvésű ablak közelében érzik igazán jól magukat.
  • A madárfészek vízigénye: Földjüket mindig nedvesen kell tartani, soha ne hagyjuk kiszáradni. Ez nem azt jelenti, hogy folyton tocsogjon a vízben, mivel ez előbb-utóbb rothadást okoz. Télen mérsékeljük az öntözést.
  • A madárfészek páratartalom igénye: Párás levegőt igényel. Rendszeresen permetezzük a leveleket.
  • Átültetése: Ha a gyökér kitölti a cserepet, tavasszal ültessük át. A levelek tövi részét ne temessük a föld alá.

 

Problémák:

  • A leveleken barna, kagyló alakú kiemelkedések: pajzstetű
  • Sárguló levelek, barna csúccsal, a növény nem hoz új levelet: túl meleg a levegő.
  • Fakó levelek, a felszínükön égésnyomok: túl sok a napsütés. Nyáron a páfrányokat védeni kell a déli napfénytől.
  • Sápadt levelek, csekély növekedés: tápanyaghiány. A növekedési időszakban gyakori, kis mennyiségű tápanyag-utánpótlásra van szükség.
  • Pusztuló levelek: vagy száraz a levegő, vagy száraz a talaj.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Fűnyírótraktorhoz kapcsolható vontatott gyepszellőztető?

Az MTD gyepszellőztetője egy nagyon hasznos, nagy teljesítményű kerti gép, a levelében nem írta, hogy mekkora felületen szeretné használni, de már 1000 nm felet én mindenféle képen javaslom, mert nagyon hatékony jó gép.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.