Hogyan gondozzuk a majomfánkat?
A majomfa a Crassula a szukkulensek (pozsgás növények) közé tartozik. Helytelenül majomkenyérfának is nevezik. Vaskos törzset, szabályos koronát nevel. Mivel a szukkulensek a Föld száraz területein alakultak ki, igényeikben is megőrizték környezetük ősi vonásait.

Majomfa (Crassula argentea)

Meleget és napfényt kíván a majomfa
A Crassula a szukkulensek (pozsgás növények) közé tartozik. Helytelenül majomkenyérfának is nevezik. Vaskos törzset, szabályos koronát nevel. Mivel a szukkulensek a Föld száraz területein alakultak ki, igényeikben is megőrizték környezetük ősi vonásait. A vizet jól áteresztő talajt, napfényt, friss levegőt, a növekedés szakaszában vizet, a pihenés időszakában hideget és szárazságot igényelnek.

Ha azt akarjuk, hogy virágozzanak, létfontosságú a téli nyugalmi időszak, nyáron pedig lehetőség szerint tartsuk a szabadban.

A majomfa gondozása:

Hőigény:
Átlagos meleg tavasztól őszig, a legtöbb szobanövénytől eltérően a szukkulensek szeretik, ha érezhető különbség van a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Télen tartsuk őket hűvös helyen: az ideális hőmérséklet 10-12 °C, de az 5 °C-on sem történik bajuk.

Fényigény:
Mivel létfontosságú, hogy a növények egy kis közvetlen napfényt is kapjanak, a legjobb helyük az ablakpárkányon van.

Meleget és napfényt kíván a majomfa
Vízigény:
Tavasztól őszig bánjunk velük egyszerű szobanövényként: öntözzük meg őket alaposan, ha a földjük kezd kiszáradni. Télen elég egy-két havonta meglocsolni a pozsgásokat.

Páratartalom:
A leveleket nem kell permetezni, fontos azonban a friss levegő. Nyáron a szabadban vagy nyitott ablaknál tartsuk őket.

Átültetés:
Csak szükség esetén ültessük át, akkor viszont csak egy kicsivel nagyobb cserépbe. A mély cserépnél jobb a lapos formájú.


majomfa

 

Szaporítás:
A dugványok könnyen meggyökeresednek. Készíthetünk hajtás vagy levéldugványokat. Fontos, hogy a dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük őket. A növényeket ritkán öntözzük, és ne takarjuk le őket üveggel vagy műanyag fóliával.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Áfonya bokrom tömve volt virággal, de lesz-e termés?

A virágok lehullása után egy lapos kis csésze marad vissza, ami aztán elkezd duzzadni.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Meleg igérete

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.