Hogyan gondozzuk a majomfánkat?
A majomfa a Crassula a szukkulensek (pozsgás növények) közé tartozik. Helytelenül majomkenyérfának is nevezik. Vaskos törzset, szabályos koronát nevel. Mivel a szukkulensek a Föld száraz területein alakultak ki, igényeikben is megőrizték környezetük ősi vonásait.

Majomfa (Crassula argentea)

Meleget és napfényt kíván a majomfa
A Crassula a szukkulensek (pozsgás növények) közé tartozik. Helytelenül majomkenyérfának is nevezik. Vaskos törzset, szabályos koronát nevel. Mivel a szukkulensek a Föld száraz területein alakultak ki, igényeikben is megőrizték környezetük ősi vonásait. A vizet jól áteresztő talajt, napfényt, friss levegőt, a növekedés szakaszában vizet, a pihenés időszakában hideget és szárazságot igényelnek.

Ha azt akarjuk, hogy virágozzanak, létfontosságú a téli nyugalmi időszak, nyáron pedig lehetőség szerint tartsuk a szabadban.

A majomfa gondozása:

Hőigény:
Átlagos meleg tavasztól őszig, a legtöbb szobanövénytől eltérően a szukkulensek szeretik, ha érezhető különbség van a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Télen tartsuk őket hűvös helyen: az ideális hőmérséklet 10-12 °C, de az 5 °C-on sem történik bajuk.

Fényigény:
Mivel létfontosságú, hogy a növények egy kis közvetlen napfényt is kapjanak, a legjobb helyük az ablakpárkányon van.

Meleget és napfényt kíván a majomfa
Vízigény:
Tavasztól őszig bánjunk velük egyszerű szobanövényként: öntözzük meg őket alaposan, ha a földjük kezd kiszáradni. Télen elég egy-két havonta meglocsolni a pozsgásokat.

Páratartalom:
A leveleket nem kell permetezni, fontos azonban a friss levegő. Nyáron a szabadban vagy nyitott ablaknál tartsuk őket.

Átültetés:
Csak szükség esetén ültessük át, akkor viszont csak egy kicsivel nagyobb cserépbe. A mély cserépnél jobb a lapos formájú.


majomfa

 

Szaporítás:
A dugványok könnyen meggyökeresednek. Készíthetünk hajtás vagy levéldugványokat. Fontos, hogy a dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük őket. A növényeket ritkán öntözzük, és ne takarjuk le őket üveggel vagy műanyag fóliával.

értékelés