Sötét sarkok igénytelen növénye a rákvirág

5

Na nem azért, mert olyan csúnya, hanem mert a rákvirág mégha nehezen is, de elviseli, amitől más növény már tönkre menne.

A rákvirág (Aglaonema sp.)

Ki gondolná, hogy Indonézia trópusi erdőiből származó dísznövény jól érzi magát bármely nappaliban.

Ez az állítás nem is teljesen igaz, de az igen, hogy a rákvirág (Aglaonema sp.) eltűri a számára nem kimondottan ideális feltételeket is. A lakás sötétebb zugaiban is elvegetál, maximum le kell mondanunk mintás leveleinek látványáról.

Sötét sarkok növénye a rákvirág
Sötét sarkok növénye a rákvirág

 

Levelei lándzsahegy alakúak, szélesebbek vagy keskenyebbek, egyöntetű sötétzöldek (Aglaonema modastum) vagy mintásak - ezüstfehér, sárgásfehér foltosak, csíkoltak fajtól (Aglaonema crispum, Aglaonema commutatum), fajtától, a nemesítők munkájától függően. Ahogy előbb is említettük: rosszul megvilágított helyen is viszonylag szépen fejlődik, de csökken mintázottsága. Általános szabály, hogy minél mintásabb levelű a növény, annál igényesebb, annál kevésbé viseli el a sötétséget. Fontos viszont, hogy tartsuk távol a közvetlen napfénytől is, illetve a huzattól és a füstös levegőtől.

Sötét sarkok növénye a rákvirág
Sötét sarkok növénye a rákvirág

Optimális körülmények között (meleg, párás, tápdús és közepesen világos helyen) kora tavasszal virágait is megismerhetjük. A kontyvirágfélék családjába tartozik, így rá is a tipikus fehér vagy halványzöld virágburokból és torzsavirágzatból felépülő kontyvirág a jellmző, amiből élénkpiros bogyótermés fejlődik. A kifejlett növény az 1 m-es magasságot is elérheti.

Sötét sarkok növénye a rákvirág
Sötét sarkok növénye a rákvirág

 

A rákvirág gondozása

  • Fényigény: Félárnyékot kedvel, tartsuk távol a közvetlen napsütéstől.
  • Hőigény: Meleget igényel optimális számára a 18-24 °C, télen sem lehet kevesebb 16 °C-nál.
  • Vízigény: Öntözzük mérsékelten lehetőleg lágy, langyos vízzel, a virágföldet engedjük kiszáradni két öntözés között.
  • Páratartalom: Igényli a magas páratartalmat, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit gyenge vízsugárral. A cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.
  • Betegségek: A fényhiány vagy a túl erős fény a levelek felszínén fakóbarna, foltos elhalásokat okozhat.
  • Kártevők: A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják leggyakrabban.

rakvirag_aglaonema

értékelés