Hogyan gondozzuk a szobaborostyánt? Mutatjuk!

5
Hogyan gondozzuk a szobaborostyánt? Mutatjuk!
Dús, mélyzöld lombozatú, mutatós kúszónövény. A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, amelyek aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak-, ajtókeret vagy házfal. 

A szobaborostyán dús lombozatú, mutatós kúszónövény

A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, amik aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak-, ajtókeret vagy házfal. Leveleinek színe a zöld különböző árnyalataiból tevődhet össze, általában viaszos tapintásúak, haragoszöldek. nemesített fajtái fehér-sárga tarkák. A levélnyelek aránylag hosszúak és piroslóak. A szobai változatok kiültetésée nem ajánlott, mert fagyérzékenyek, nem tudják átvészelni a hideg telet.

 

borostyan_ablakban

Minél tarkább, színesebb levelű a borostyán, annál világosabb és melegebb helyet kedvel

 

A szobaborostyán gondozása (Hedera helix, H. canariensis)

Fényigény:
Közvetlen tűző napfénytől mentes, világos helyen érzi jól magát. Fény hiányában a levelek elvesztik színüket.

Hőigény:
Hűvös, de fagymentes helyiségben tartsuk. Télen egy fűtetlen szobában, kb. 12 °C-on, nyáron, árnyékos helyre a szabadba is kitehetjük.

 

borostyan_szoba

Életerős kúszónövény, ezért a kívánt méret elérése után bátran visszavághatjuk

 

Vízigény:
Nyáron tartsuk a földjét mindig nyirkosan, rendszeresen öntözzük. Télen ritkítsuk az öntözések alkalmát, de a gyökérlabda nem száradhat ki.

Páratartalom:
Nyáron gyakran permetezzük a leveleket. Fűtött szobában télen is szükség lehet erre. Néha mossuk le a leveleire tapadt port.

Betegségek:
A túlzott meleg, a túl kevés fény és a túl száraz levegő árt a növénynek. Ilyenkor a levelek elszáradhatnak, a növény felkopaszodhat.

Kártevők:
A takácsatkák és a pajzstetvek gyakran károsíthatják. Vigyázzunk a gombás megbetegedésekre is, amelyeket általában kör alakú, világos folt formájaban észlelhetünk.

 

borostyan_szobaban

Szobai dzsungel borostyánnal

Fotók: www.floradania.dk

értékelés