Miért sárgul télen a vízipálma (Cyperus alternifolius)? Ez az oka

A vízipálma mocsári növény, ezért a gyökereit állandóan nedvesen kell tartani. Télen azonban könnyedén el kezd sárgulni. Ez az oka.

VÍZIPÁLMA (Cyperus alternifolius)
Vízipálma (Cyperus alternifolius)

A vízipálma Keskeny levelei a hosszú szár végén csokorban nőnek, színük sötétzöld. A szára könnyen törik. A barna virágok a levélrózsa közepén fejlődnek. A vízipálma kevés törődéssel is beéri.

A vízipálma gondozása

Fényigény:
Világos vagy félárnyékos helyen tartsuk, a közvetlen napsütéstől óvjuk.

Hőigény:
Átlagos meleg, télen tartsuk 10 °C felett.

Vízigény:
Földjét állandóan tartsuk vizesen, akadályozzuk meg a víz elfolyását.

Páratartalom:
Gyakran permetezzük a leveleket.

Betegségek:
Nem jellemző.

Kártevők:
Pajzstetvek és a levéltetvek gyakran károsítják.

Miért sárgul télen a vízipálma?

A lakásban tartott vízipálma télen könnyedén sárgulhat. Ennek több oka is lehet.  Ha a vízipálmának kevés a fény, akkor könnyedén sárgulhat, mert tud elegendő fotoszintézist végezni, ami szükséges a fejlődéshez és a túléléshez. Emellett, ha hűvösebb szobában tartjuk, akkor a vízipálma növekedése lelassulhat, és a levelei elhalhatnak. Ezen kívül ha túl kevés számára a víz, akkor is könnyedén sárgulni kezd.

Ha sárgul a vízipálma, mit tegyünk?

Rakjuk közelebb az ablakhoz, és a fűtőtesthez. És folyamatosan ellenőrizzük, áll-e a cserépben a víz. Ha ezekre figyelünk, akkor hamar hoz új hajtásokat. Az időközben elszáradt leveleit pedig vágjuk le.

Vízipálma és macska

Ha macska is van a lakásban, akkor nem árt vigyázni a vízipálmával, mert a szétálló leveleket a cicák gyakran tekintik játékszernek. Ezen kívül szívesen rágcsálgatják. Ha nem figyelünk oda, még az is előfordulhat, hogy megeszik.

értékelés